Het Belang van Limburg

Drinkwater­maatschapp­ijen: “Besproei uw gazon nu niet”

-

HASSELT - Het is “extreem droog” in Vlaanderen, zegt een nieuw droogterap­port. De grondwater­stand is “historisch laag” omdat er al maanden veel te weinig neerslag valt. En ook de rest van deze maand zal het amper regenen. Dus roept AquaFlande­rs, de koepel van watermaats­chappijen, op om drinkwater alleen te gebruiken waarvoor het dient. “Om te drinken. Niet om het gazon te besproeien.” Geen plastic zwembad meer laten vollopen voor de kinderen. De sprinkler op het gazon geen overuren laten draaien. En de auto niet meer wassen met een overdaad aan water. “Ik wil de Vlamingen aansporen om drinkwater alleen te gebruiken waarvoor het dient: om te drinken.”

Dat zegt Carl Heyrman, directeur van AquaFlande­rs, de koepel van Vlaamse watermaats­chappijen. “Er dreigt nog geen acuut drinkwater­tekort, maar het grondwater staat erg laag en ook de aanvoer van oppervlakt­ewater lijdt onder de droogte. Dan is spaarzaamh­eid echt wel aangewezen.”

In de warmte die nu al weken aanhoudt, gebruiken we immers extra veel water. Terwijl het al erg droog was. Hoe droog precies, dat blijkt uit het nieuwe droogterap­port. De afdeling Waterbehee­r van de Vlaamse Milieumaat­schappij publiceert zo’n rapport in periodes van aanhoudend­e droogte. “Momenteel is het in heel Vlaanderen zeer tot extreem droog voor de tijd van het jaar”, staat er te lezen. Nog volgens het rapport was de grondwater­stand in mei in driekwart van Vlaanderen “laag voor de tijd van het jaar en op meer dan de helft van de locaties historisch laag”. En in de komende weken wordt “nagenoeg geen neerslag voorspeld en zal de droge situatie zich verder ontwikkele­n”.

Sproeiverb­od

“Elke warme dag zonder regen maakt de grond meer dor”, zegt weerman Frank Deboosere. “En het is inderdaad nog niet gedaan. Er komen een paar onweders aan in Namen en Limburg, maar in het westen van het land blijft het droog.”

Dus nemen ze harde maatregele­n in het westen. Ook gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé riep gisteravon­d op om spaarzaam om te springen met water. Maar vooral: hij vaardigde een verbod uit voor de boeren in het IJzerbekke­n – grofweg tussen Nieuwpoort, De Panne en Diksmuide – om hun gewassen nog te besproeien met water uit de waterlopen. Dat verbod geldt veertien dagen.

Hij wil er nog niet aan denken, maar als het ook de komende twee weken droog blijft, zoals voorspeld wordt, dan dreigt groenteboe­r Jan Vandeputte zijn hele oogst te verliezen. En dat is de moeite. Hij heeft vele tientallen hectaren aan vroege aardappele­n en ajuin staan. “Die aardappele­n en uien hebben een korte groeiperio­de. In juni zijn de dagen lang en is er veel zonlicht. Dat is hun moment. Maar zonder neerslag valt hun groei stil. Dan zijn de planten waardeloos. Nu al kijk ik aan tegen een oogstverli­es van veertig procent. Als de regen uitblijft, kan dat 100 procent worden. Dat is dramatisch, ja. Maar het is nog niet zover. Ik blijf positief.”

Als de regen nog lang uitblijft, kan ik mijn volledige oogst verliezen. Dat zou dramatisch zijn

Jan VANDEPUTTE

 ?? Foto CARLO COPPEJANS ?? Het is ondertusse­n “extreem droog” in Vlaanderen volgens het laatste droogterap­port van de Vlaamse Milieumaat­schappij.
Foto CARLO COPPEJANS Het is ondertusse­n “extreem droog” in Vlaanderen volgens het laatste droogterap­port van de Vlaamse Milieumaat­schappij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium