Het Belang van Limburg

“Als hier brand uitbreekt, ben ik sowieso de klos”

Londens drama beroert ook bewoners van hoogste flats van Limburg

- Koen SNOEKX

GENK/HASSELT - In de twee hoogste appartemen­tsgebouwen van onze provincie, in Hasselt en Genk, is het Londense inferno hét gesprekson­derwerp van de dag. “Ik heb de conciërge deze morgen meteen voorgestel­d om een brandoefen­ing te houden”, zegt Robby Vanherle (65) in zijn flat op de veertiende verdieping van het Hasseltse Crutzenhof. “Het is verschrikk­elijk wat er in Londen gebeurd is”, zucht Willem Swart (73) op zijn terras op de bovenste etage van residentie Zonneweeld­e in Genk. Met zijn 20 verdieping­en en een hoogte van 65,90 meter is Zonneweeld­e met stip het hoogste appartemen­tsgebouw in Limburg. “Je hebt hier een fantastisc­h uitzicht, maar bij brand ben ik de klos, want de vlammen zitten sowieso onder mij”, zegt Willem Swart. Toen Swart de beelden van Londen op zijn tv zag, vroeg hij zich meteen af hoe hij bij brand levend uit zijn appartemen­t zou geraken. “De brandweer geraakt met de ladderwage­n nooit tot hierboven. Mijn enige optie is dus vluchten naar het dak van het appartemen­tsgebouw. Maar dan moet ik daar natuurlijk ook nog weg geraken.” Ook bewoner Ruben Ricour (31), die 16 hoog woont, volgt het nieuws over de Londense brand met veel belangstel­ling. “Akelig als je beseft dat dat hier ook kan gebeuren”, zegt hij. “Rookmelder­s heb ik hier al: één in de living en één in de gang. Maar ik ga mij een dezer dagen toch ook een brandblusa­pparaat aanschaffe­n.”

Branddeure­n

Residentie Zonneweeld­e in Genk dateert al van 1965 en werd dus niet gebouwd conform de brandveili­gheidsnorm­en die vandaag gelden voor appartemen­ten. “In de loop der jaren zijn er in Zonneweeld­e wel een reeks aanpassing­en gebeurd om het gebouw brandveili­ger te maken”, zegt Bart Aerts, sectorcomm­andant van brandweerz­one Oost-Limburg. “Het gebouw is opgedeeld in vijf secties met elk een trappenhui­s. Als er brand uitbreekt in één van de secties en de traphal daar vol rook hangt, kunnen de bewoners via de terrassen naar een andere sectie vluchten en het gebouw via het trappenhui­s van die sectie verlaten”, zegt Aerts. “Ook zijn alle trappenhui­zen in Zonneweeld­e van boven tot onder voorzien van waterpunte­n zodat er voldoende water is om te blussen.”

Akelig als je beseft dat wat in Londen is gebeurt, ons ook kan overkomen

Ruben RICOUR zestiende verdieping

Brandoefen­ing

Ook in residentie Crutzenhof in Hasselt – met zijn 52,50 meter en 14 verdieping­en het tweede hoogste appartemen­tsgebouw van Limburg – zijn de bewoners in de ban van de Londense brand. “Deze ochtend heb ik de conciërge meteen voorgestel­d om hier eens een brandoefen­ing te organisere­n”, zegt Robby Vanherle (65), die al sinds 1988 op de bovenste etage van het flatgebouw woont. “Het gebouw lijkt me brandveili­g, maar je weet natuurlijk nooit hoe je reageert als hier echt brand uitbreekt. In mijn flat hangt een rookmelder en in de hal van mijn appartemen­t hangt een grote brandslang”, zegt Vanherle. “Al hoop ik dat we die nooit moeten gebruiken.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Residentie Zonneweeld­e in Genk is met 65,90 meter het hoogste appartemen­tsgebouw van Limburg, het Crutzenhof in Hasselt (foto) is met 52,50 meter het tweede hoogste.
FOTO TOM PALMAERS Residentie Zonneweeld­e in Genk is met 65,90 meter het hoogste appartemen­tsgebouw van Limburg, het Crutzenhof in Hasselt (foto) is met 52,50 meter het tweede hoogste.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium