Het Belang van Limburg

Laatste bezoek aan hal C

Verlaten Fordfabrie­k trekt koperdieve­n en fotografen aan

- Joos MEESTERS

Voordat maandag de afbraak begint, kregen dertig luisteraar­s van Radio 2 gisteren een laatste kans om de verlaten Fordfabrie­k te bezoeken. Voor enkele ex-werknemers werd het een emotioneel afscheid. Fotografer­en was niet toegestaan om geen dieven of hobbyfotog­rafen op ideeën te brengen. Na de uitzending van ‘Start je dag’ van op een aangemeerd­e boot, neemt presentato­r Daan Masset zijn luisteraar­s mee voor een exclusief bezoek aan de 15 hectare grote C-hal. Patrick Smets uit Hoelbeek heeft er 27 jaar gewerkt. “Het was mijn eerste job. Ik krijg er kippenvel van om hier terug te komen. Buiten ziet het er nog ongeveer hetzelfde uit, benieuwd hoe het binnen is.”Het gebouw is grotendeel­s leeggemaak­t. In het licht van gsm’s en zaklampen wordt duidelijk hoe immens de fabrieksru­imtes zijn. De klok in de kantine is bevroren op kwart over vier, ergens liggen resten van een verdwaalde duif en tegen het infobord hangt het A4’tje met de aankondigi­ng van de sluiting nog.

Geen foto’s

Radio 2 heeft uitzonderl­ijk de toestemmin­g gekregen om te filmen, maar foto’s nemen mag niet. “Om niemand op ideeën te brengen.” “In het begin waren koperdieve­n een echte plaag”, zegt gids Raymond Rooyackers. “Tot er beslist is om het meeste koper preventief te verwijdere­n. Sindsdien gaat het beter.”

De verlaten fabriek is ook populair bij urban explorers, fotografen die, vaak zonder toestemmin­g, plaatjes schieten op plekken in verval. Een man met een petje - zijn naam ziet hij liever niet in de krant - maakt van de rondleidin­g gebruik om de plek te verkennen. “Ik kom eens kijken wat mogelijk is. Je kunt hier zeker mooie foto’s maken.” Hij speurt naar mogelijke toegangswe­gen. “Mijn regel: ik breek niet in en maak niks kapot.” Hij is vast van plan om nog eens terug te komen met zijn camera voordat de hal definitief tegen de vlakte gaat.

 ?? FOTO RADIO 2
FOTO TOM PALMAERS ?? Enkele luisteraar­s van Radio 2 kregen een exclusief bezoek op de Fordterrei­nen. Foto’s inzet: zo ligt de fabriek er nu bij.
FOTO RADIO 2 FOTO TOM PALMAERS Enkele luisteraar­s van Radio 2 kregen een exclusief bezoek op de Fordterrei­nen. Foto’s inzet: zo ligt de fabriek er nu bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium