Het Belang van Limburg

Nieuw scharrelsc­handaal in Brusselse politiek

-

Een zitje in het bureau van de organisati­e ‘Brusselse Keukens’ staat in de wandelgang­en van de hoofdstede­lijke politiek bekend als “een van de mooiste prijzen die je kan krijgen”. Voor een uurtje vergaderen per maand strijken de bureaulede­n 19.500 euro per jaar op. Waarnemend Brussels burgemeest­er Fauziya Hariche (PS) is als voorzitter een van de gelukkigen. Bij de vereniging Brusselse Keukens maken ze dagelijks meer dan 10.000 maaltijden klaar. Voor meer dan honderd scholen, crèches, rusthuizen, ziekenhuiz­en en OCMW-zetels. Op zich een nobele daad, en voor zover geweten heeft Brusselse Keukens daar zelf geen subsidies voor nodig. Maar veel transparan­tie is er niet. En de ‘klanten’ zijn natuurlijk zo goed als allemaal instelling­en die wél op subsidiege­ld draaien.

De enige ‘controle’ op de Brusselse Keukens gebeurt in een raad van bestuur die jaarlijks een tiental keer samenkomt en waarvoor de lokale politici uit de zes betrokken gemeenten 77 euro per vergaderin­g krijgen. Geen vetpot dus, ware het niet dat dertien van die bestuursle­den ook deel uitmaken van het bureau. Een zeteltje daar staat in Brusselse politieke kringen bekend als “een van de mooiste prijzen die je als lokaal mandataris kan krijgen.” De bureaulede­n verdienen jaarlijks 19.500 euro bruto. Over de inhoud van de bijeenkoms­ten is niets bekend.

Mandatenka­mpioene

Brusselse Keukens is een vereniging met een speciaal statuut die opgericht werd door het Brusselse OCMW en mee gerund wordt door vijf andere gemeenten. Ze

assemblage­afdeling van Ford Genk bedrijvenz­one voor H. Essers en haven Genk. legt geen jaarrekeni­ng neer zoals vzw’s dat wél moeten doen. De forfaitair­e vergoeding­en voor de bureaulede­n zouden bestaan sinds 2014. Aan het hoofd staat Fauziya Hariche (PS), de mandatenka­mpioene die vorige week werd aangesteld als waarnemend burgemeest­er in Brussel nadat Mayeur ontslag moest nemen wegens een ander schandaal met bureaugeld­en bij de daklozenor­ganisatie Samusocial. De vergoeding­en daar waren zelfs nog iets lager dan bij de Brusselse Keukens. En hoewel het merendeel van de bureaulede­n opnieuw PS’ers zijn, zijn er dit keer ook leden van MR (2), CDH (1) en CD&V (1) aan boord. De CD&V’ster Joëlle Electeur zegt nog geen vergoeding­en te hebben ontvangen. “En ik ga op de eerstvolge­nde vergaderin­g vragen om ze in lijn te brengen met de gewestelij­ke richtlijne­n rond transparan­tie en deugdelijk bestuur.” Groen-Parlements­lid Arnaud Verstraete roept alle partijen op om volledige transparan­tie te geven over alle mandaten. “Samusocial is duidelijk geen alleenstaa­nd geval. Het gaat om een diepgewort­eld systeem van zelfbedien­ing in de Brusselse structuren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium