Het Belang van Limburg

“Scholenbou­w via nieuwe financieri­ng vier keer te duur”

Katholiek onderwijs houdt niet van ‘huursystee­m’

- Liliana CASAGRANDE

Voor de bouw van scholen blijft er nog altijd bijna 5 miljard euro te kort. Maar intussen wordt er wel volop gebouwd via nieuwe systemen waarbij samengewer­kt wordt met privé-investeerd­ers, die zijn al goed voor de helft van de totale investerin­g in de periode 2015-2017. “Maar dit kost wel vier keer zo veel als het klassieke financieri­ngsysteem”, zegt Dirk Vanstappen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Intussen komt er geen extra geld voor de klassieke wachtlijst waardoor we 50 jaar nodig hebben om die weg te werken.”

BRUSSEL -

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft gisteren in het parlement het eerste rapport voorgestel­d over het masterplan scholenbou­w. Het totale investerin­gsbedrag voor scholen is in elk geval zeer sterk de hoogte in geschoten: van 400 miljoen euro in 2005, naar 2 miljard voor de periode 2014-2016. Met dank aan het nieuwe systeem voor publiek-private-samenwerki­ng (pps) waarbij de overheid niet het bedrag voor een volledige school op tafel legt, maar alleen maar het geld voor de jaarlijkse ‘huur’. Van die 2 miljard euro wordt een flink deel door de scholen zelf betaald, volgens berekening­en van Groen is niet meer dan 800 à 900 miljoen euro voor rekening van de Vlaamse regering, wat neerkomt op ongeveer zo’n 300 miljoen euro per jaar.

76 miljoen euro

Ook in Limburg is dat pps-systeem erg populair. Vier van de tien grootste scholen die op die manier gefinancie­rd zijn, liggen in Limburg: de nieuwe scholencam­pus in Beringen is met bijna 27.400 m2 zelfs het grootste project van heel Vlaanderen, op nummer 3 staan de Katholieke Centrumsch­olen in Sint-Truiden (18.000 m2 ), op vijf de scholencam­pus in Peer (17.000 m2) en op 7 Campus Hast in Hasselt (14.000 m2).

Intussen zijn er ook weer scholen uit Lanaken, Tessenderl­o en Leopoldsbu­rg kandidaat nog voor 76 miljoen euro te investeren via de nieuwe oproep die Vlaanderen heeft gedaan. Het gaat om het Technisch Heilig Hart Instituut en het Pius X-college in Tessenderl­o (33 miljoen euro), de SintVincen­tius Middenscho­ol, Heilig Hartcolleg­e en Sparrendal in Lanaken (26 miljoen euro), Campus Alicebourg (Go!) in Lanaken (9 miljoen euro) en het Go!-onderwijs in Leopoldsbu­rg (6,8 miljoen euro). Die projecten moeten wel nog goedgekeur­d worden. Dat zou wel eens lastig kunnen zijn, want er zijn in het totaal voor 637 miljoen euro aan aanvragen ingediend terwijl er maar 300 miljoen euro voorzien is.

Veertien jaar

“Ook onze scholen werken veel via die pps-constructi­e, want het is de enige manier om snel te werken”, zegt Dirk Vanstappen van Katholiek onderwijs Vlaanderen. “Al is dat vier keer zo duur dan het klassieke systeem. Als we in het klassieke systeem voor 300 miljoen euro subsidies krijgen, dan hebben we voor hetzelfde aantal vierkante meters via pps 1,2 miljard euro nodig. In die private samenwerki­ng zit ook het onderhoud, maar je moet de investerin­g ook spreiden over 30 jaar, je moet een maatschapp­ij oprichten om de gebouwen te beheren, enzovoort. Intussen gaat al het extra budget voor scholenbou­w naar het systeem van pps waardoor de wachtlijst in het klassieke systeem alsmaar langer wordt. We hebben nog voor 2,6 miljard aan projecten liggen, maar eigenlijk is dat bedrag nog veel hoger want de projecten zijn minstens 14 jaar oud en moeten dus weer geïndexeer­d worden.” In het gemeenscha­psonderwij­s hebben ze ook nog voor 2 miljard aan projecten en in de scholen van provincie, steden en gemeenten is dat 600.000 euro.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De nieuwe scholencam­pus in Beringen is met bijna 27.400 m² het grootste Vlaamse project dat via het nieuwe systeem gefinancie­rd werd.
FOTO TOM PALMAERS De nieuwe scholencam­pus in Beringen is met bijna 27.400 m² het grootste Vlaamse project dat via het nieuwe systeem gefinancie­rd werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium