Het Belang van Limburg

Trump nu ook zelf in vizier van onderzoeke­rs

BELEMMERIN­G VAN DE RECHTSGANG IS ZWAAR VERGRIJP

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - De FBI-agenten die onder leiding van speciale aanklager Robert Mueller mogelijke Russische inmenging in de campagne voor de VS-presidents­verkiezing­en onderzoeke­n, doen ook onderzoek naar eventuele belemmerin­g van de rechtsgang door president Donald Trump zelf. Dat meldde de krant The Washington Post gisteren.

Mueller heeft drie huidige en voormalige kopstukken van de inlichting­endiensten opgeroepen voor verhoor. Volgens nieuwsberi­chten van de voorbije weken zou president Trump de drie gevraagd hebben te helpen om voormalig FBI-directeur James Comey ervan te overtuigen het FBI-onderzoek naar Trumps voormalige veiligheid­sadviseur generaal Michael Flynn stop te zetten. Twee van de drie mannen weigerden vorige week in het parlement te antwoorden toen hen daarnaar werd gevraagd.

Het onderzoek zou opgestart zijn enkele dagen nadat FBI-directeur Comey op 9 mei door Trump werd ontslagen, en nog vóór oud-FBI-directeur Mueller op 17 mei tot speciale aanklager – een functie met zeer ruimte bevoegdhed­en in de VS – werd benoemd. Volgens The Washington Post was de beslissing om het gedrag van de president zelf te onderzoeke­n een keerpunt in het onderzoek. Dat draaide oorspronke­lijk rond eventuele Russische inmenging bij de Amerikaans­e verkiezing­en. Maar nu komt Donald Trump zelf in het vizier.

Congres

De nieuwe wending in het onderzoek heeft bovendien nogal wat implicatie­s. Het betekent dat Mueller en zijn team nu het ontslag van FBI-baas Comey gaan onderzoeke­n.

En dan komt viceminist­er van Justitie Rod Rosenstein ook in beeld als getuige. Officieel ontsloeg president Trump Comey op basis van een advies van de viceminist­er, maar kort daarna verklaarde hij in een tv-interview dat hij Comey toch al wilde ontslaan en bracht hij het ontslag zelf in verband met het Ruslandond­erzoek van het FBI. De kans is groot dat na minister van Justitie Jeff Sessions ook zijn adjunct Rod Rosenstein zichzelf zal moeten wraken uit (het toezicht op) het onderzoek van Mueller.

Dat het FBI een onderzoek begonnen is, betekent uiteraard nog niet dat dit onderzoek noodzakeli­jk uitloopt op de inverdenki­ngstelling van bepaalde personen. Maar het departemen­t Justitie kan niet de president zelf in verdenking stellen. Als het onderzoek aanwijzing­en zou opleveren voor belemmerin­g van de rechtsgang, draagt Justitie die informatie en dat materiaal over aan het Congres (het Amerikaans­e parlement) dat als enige autoriteit kan oordelen over vermeende door de president gepleegde misdrijven. Dat Congres wordt momenteel volledig gecontrole­erd door Trumps partijgeno­ten, de Republikei­nen.

De president zelf reageerde gisteren op zijn gebruikeli­jke manier op de nieuwe onthulling­en en richtte zijn pijlen op de onderzoeke­rs. “Ze hebben een vals verhaal verteld over samenwerki­ng met de Russen, nul bewijs gevonden, en nu gaan ze voor belemmerin­g van de rechtsgang over hun vals verhaal. Fraai!”, tweette de president. Even later voegde hij eraan toe dat de leiders van het onderzoek “zeer slechte mensen” zijn.

 ?? FOTO AFP ?? FBI-agenten onder leiding van Robert Mueller (r.) nemen de handelinge­n van Trump onder het vergrootgl­as.
FOTO AFP FBI-agenten onder leiding van Robert Mueller (r.) nemen de handelinge­n van Trump onder het vergrootgl­as.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium