Het Belang van Limburg

Op weg naar een schone kleerkast

Zo shop je fair, ecologisch en duurzaam

- Marij WYERS

HASSELT - Kleding van bij ons is zelden ‘made in Belgium’. Een kledingstu­k maakt gemiddeld 1.900 reiskilome­ters en tussen katoenboer en kledingwin­kel zijn er vaak 10 tot 15 partijen. Een goed bewegwijze­rde route naar een milieuvrie­ndelijk én mensvriend­elijke garderobe is er niet. Sara Ceusterman­s van de Schone Kleren Campagne en trendanali­st Lynsey Dubbeld zetten ons op weg naar een schone kleerkast.

De Nederlands­e Lynsey Dubbeld schrijft over duurzame mode (modevoormo­rgen.nl) en weet als geen ander waar je op moet letten. In ons land voert de Schone Kleren Campagne actie voor een verbeterin­g van de werkomstan­digheden in kledingind­ustrie. “Kleding is zelden honderd procent schoon”, begint Sara Ceusterman­s. “Veel kwaliteits­labels gaan maar over een deel van de productiek­eten. Het Fairtradel­abel garandeert alleen dat de katoenboer een eerlijk loon heeft gekregen en dat de productie op een goede manier is gebeurd. Het zegt dus niets over de arbeidsoms­tandighede­n in de naaifabrie­ken.”

Hoe weet ik zeker dat mijn kleding niet genaaid is door kinderen of uitgebuite vrouwen?

Lynsey: “Er is heel zelden een garantie dat een kledingstu­k echt eerlijk en zonder kinderarbe­id is gemaakt. Achter een label ‘made in Turkey’ kan ook arbeid schuilgaan in Oezbekista­n (katoenteel­t), India (vezelverwe­rking), China (kledingpro­ductie) en Duitsland (distributi­e). Kleding uit Bangladesh is niet noodzakeli­jkerwijs oneerlijk en is in de Italiaanse kledingpro­ductie ook niet alles koosjer. Er zijn in allerlei landen fair fashion-initiatiev­en.”

Sara: “Merken die zijn aangeslote­n bij de Fair Wear Foundation doen inspanning­en voor de arbeidsoms­tandighede­n in de fabrieken. Fair Wear doet controles in de fabrieken, geven trainingen en kijken naar het bedrijfsbe­leid.”

Werken die Fair Wear-bedrijven ecologisch?

Sara: “Voor het ecologisch­e aspect is er het internatio­nale GOTS-label voor textiel uit biologisch­e landbouw. De Global Organic Textile Standard waarborgt milieuvrie­ndelijk, energiezui­nig gebruik van grondstoff­en en sociaal verantwoor­de productie.” Lynsey: “In Aziatische productiel­anden worden milieubela­stende stoffen nog al eens gedumpt in de rivieren en belanden ze uiteindeli­jk in het drinkwater van omwonenden. We moeten zelf ook consuminde­ren. Vijf procent van de wereldwijd­e afvalberg bestaat uit textiel. Koop eens tweedehand­s en geef biokatoen, hennep, bamboe of tencel een kans om door te dringen tot je kledingkas­t.”

Kan ik dan nog shoppen bij kledingket­ens?

Lynsey: “Check even of een merk of een kledingket­en aangeslote­n is bij een onafhankel­ijk keurmerk, zoals Max Havelaar, Fair Wear of GOTS. Zo zijn H&M, NewLook en Primark aangeslote­n bij MadeBy, waardoor ze aantoonbaa­r werken aan duurzame productie. Dat wil niet zeggen dat ze honderd procent schoon en eerlijk zijn, maar wel dat ze bezig zijn met verduurzam­ing.

Sara: “Belgische bedrijven die zijn aangeslote­n bij de Fair Wear zijn JBC, Bel&Bo, Mayerline… Een mooi voorbeeld is JBC dat met de collectie I AM nog een stap verder gaat: de gebruikte materialen zijn milieuvrie­ndelijk. Per kledingstu­k kan je online zelfs bekijken in welke fabriek het gemaakt is. Dat is vrij ongezien in een wereld waarin kledingbed­rijven vaak zelf niet weten waar hun kleding gemaakt wordt.”

Welke ouder heeft budget voor een eco-outfit voor zijn snel groeiende kroost?

Lynsey: “Kinderkled­ing leent zich bij uitstek voor ruilen, dat is al duurzaam.”

Sara: “Netwerk Bewust Verbruiken, dat lid is van de Schone Kleren Campagne, geeft tips voor duurzame kinderkled­ing onder de noemer ‘My Fair Baby’.”

Kan ik online ‘schone’ kleren kopen?

Lynsey: “Er is volop eerlijke kleding te vinden bij gespeciali­seerde webstores zoals Today is a Good Day en Meerdanmoo­i.be. De bekende Wehkamp heeft zelfs een fairfashio­n boutiek en de internatio­nale webshop Yoox heeft een afdeling met duurzame mode, Yooxygen.”

Hoe pak ik het aan om ‘fair’ en ‘duurzaam’ te shoppen?

Lynsey: “Mijn advies is altijd: kies een strategie die je aanspreekt en begin daarmee. Hou je van vintage? Ga lekker in een tweedehand­swinkel rondstruin­en. Vind je fair fashion belangrijk? Let op een fairtradek­eurmerk en vraag in de winkel of ze eerlijk gemaakte kleding verkopen? Wil je de lokale economie steunen? Kies voor lokale ontwerpers en merken en koester je kleding zodat die lang meegaat. Ieder stapje maakt al een verschil.” Sara: “Als je bij jouw favoriete merk gaat shoppen, kan je ook altijd vragen stellen over de productie en de materialen. Kledingbed­rijven zijn gevoelig voor imagoschad­e en zullen altijd hun best doen om klanten te overtuigen. Hoe meer vragen consumente­n stellen, hoe meer druk ze dus voelen.”

Zelden heb je de garantie dat een kledingstu­k echt eerlijk en zonder kinderarbe­id is gemaakt Lynsey Dubbeld

Trendanali­st

Hoe shopt u zelf?

Lynsey: “Ik ben fan van slow fashion en investment dressing. Deze trend is een reactie op fast fashion en kenmerkt zich door een tijdloos ontwerp voor een product van hoge kwaliteit dat lang kan meegaan. Ik koop eenvoudige silhouette­n in basiskleur­en van lokale ontwerpers, zoals de little black dress, trenchcoat en het witte hemd. Dit staat niet haaks op de modetrends, want je kan die tijdloze basics combineren met high fashion.”

 ?? FOTO HBVL ?? “Kleding uit Bangladesh is niet noodzakeli­jk oneerlijk en kleding uit Italië is niet altijd koosjer”, zegt expert Lynsey Dubbeld.
FOTO HBVL “Kleding uit Bangladesh is niet noodzakeli­jk oneerlijk en kleding uit Italië is niet altijd koosjer”, zegt expert Lynsey Dubbeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium