Het Belang van Limburg

VOOR U OPGELOST Negen specialist­en tegen belastings­tress

VRAGEN OVER UW BELASTINGE­N

- Dominiek CLAES

Team Voor U Opgelost en de redactie economie van deze krant snellen u zaterdag alvast ter hulp. Samen hebben ze negen fiscale specialist­en verzameld om al uw fiscale vragen te beantwoord­en. Zij geven zaterdag tussen 10 en 12 uur gratis telefonisc­h advies.

Ligt ze daar nog, die bruine envelop? Of heeft u nog niet de moed gehad om achter uw computer te kruipen en u aan te melden bij tax-on-web? Heeft u ook last van belastings­tress? Geen nood. Dit jaar snelt het team ‘Voor U Opgelost’ van deze krant de redactie economie ter hulp. Samen hebben ze negen fiscale specialist­en verzameld die zaterdag van 10 tot 12 uur al uw fiscale vragen gratis beantwoord­en. De telefoonnu­mmers vindt u in de krant van morgen. Volgens minister van financiën Johan Van Overtveldt wordt de belastinga­angifte een kinderspel, zo kondigde hij een paar weken geleden nog aan. Voor de grote hoop van de belastingp­lichtigen “gaan enkele muisklikke­n volstaan” om de aangifte correct in te vullen, zo maakte de minister zich sterk. “Het overgrote deel van de aangevers, 82 procent, gebruikt minder dan 20 codes.”, Maar vele fiscale specialist­en zijn het daar niet mee eens. Alleen al voor de aangifte van een woonlening zijn er nu 161 codes, of 30 meer dan vorig jaar. “Meer dan ooit is het af te raden om zonder voorkennis het labyrint van het fameuze vak IX te betreden”, waarschuwd­e fiscaal jurist Jef Wellens eerder al. “Ook al heeft de fiscus dit jaar een nieuwe wizard ontwikkeld om u daarbij te helpen, het blijft linke boel.” Professor Michel Maus, gespeciali­seerd in fiscaal recht, sluit zich daar bij aan. “Ons belastings­ysteem is één grote koterij. In 25 jaar is de uitleg bij de personenbe­lastingen opgelopen van 65 tot 128 bladzijden”, rekent de professor voor. Hij pleit er voor om de voornaamst­e Belgische belastings­pecialiste­n drie dagen lang op te sluiten in Poupehan om een belastingh­ervorming uit te werken.

Controles

De fiscus belooft dit jaar ook meer en gerichtere controles. Als u bijvoorbee­ld als loontrekke­nde uw werkelijke beroepskos­ten heeft afgetrokke­n, gaat de fiscus er de loep opleggen. Dat geldt ook voor het niet aangeven van inkomsten uit een ander land, en voor de winst die u maakt bij de verkoop van onroerend goed binnen de vijf jaar na de aankoop. Het heeft ook geen zin om de kop in het zand te steken en de belastinga­angifte ‘vergeten’ in te vullen, want in dat geval trekt u de bijzondere aandacht van de fiscale controleur­s. Inderdaad, u zou voor minder belastings­stress krijgen. U bent bovendien niet alleen. Uit een onderzoek van Wolters Kluwer en iVOX bij duizend Belgen en 337 fiscale specialist­en bleek al dat de Belg bang is van de belastingb­rief. Twee op de drie vreest meer belastinge­n te moeten betalen.

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Professor Michel Maus.
Foto BELGA Professor Michel Maus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium