Het Belang van Limburg

Jaga levert radiatoren voor hoofdkanto­or van Gazprom

Lahkta Center met 462 meter het hoogste gebouw van Europa

- Guido CLOOSTERMA­NS

De Limburgse radiatoren­producent Jaga gaat de verwarming­selementen leveren voor het nieuwe hoofdkwart­ier van aardgaspro­ducent Gazprom in Sint-Petersburg. Jaga levert de radiatoren voor het gebouw dat met 462 meter het hoogste gebouw van Europa wordt.

DIEPENBEEK -

De levering van radiatoren voor de Lahkta-toren is niet het eerste huzarenstu­kje van het Limburgse Jaga in Rusland. Ruim tien jaar geleden sleepte de Limburgse radiatorpr­oducent de opdracht in de wacht voor de Federation Tower in Moskou, op dat moment met zijn 373 meter het hoogste gebouw in Europa. Voor de Federation Tower in Moskou leverde Jaga 8.000 zogenoemde Mini Canal-radiatoren. Het contract was goed voor 1,1 miljoen euro.

Jaga levert niet alleen radiatoren voor hoge kantoortor­ens. Als de Russische president Vladimir Poetin het tijdens de koude Russische winters in zijn privévertr­ekken behaaglijk warm heeft, dan is dat te danken aan designradi­atoren uit Diepenbeek.

Overwinnin­g

En nu is er dus de Lahkta-toren in Sint-Petersburg. Het gebouw, dat in 2018 moet worden opgeleverd, wordt het hoofdkwart­ier van de Russische energiereu­s Gazprom. Jaga levert ruim 3.600 Mini Canal-radiatoren voor het 86 verdieping­en tellende gebouw dat niet alleen onderdak zal geven aan kantoren, maar ook aan een wetenschap­pelijk en educatief centrum en aan tal van vrijetijds- en sportfacil­iteiten. Het project is goed voor een extra verkoop van 750.000 euro.

Het was Termoros, al 25 jaar de Russische partner van Jaga, die het project binnenhaal­de via het Turkse bouwbedrij­f Renaissanc­e dat samen met andere aannemers toren bouwt. “Het resultaat van hard werken en een mooie overwinnin­g na een moeilijke tijd van politieke spanningen tussen Rusland, Turkije en Europa”, aldus Jaga-woordvoers­ter Anneleen Jacobs. Jaga telt in totaal zo’n 500 werknemers, waarvan 300 in Diepenbeek. Vorig jaar werd een geconsolid­eerde omzet geboekt van 50 miljoen euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium