Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel voor meesteropl­ichters

Voortvluch­tige Nederlande­rs moeten 8 miljoen euro terugbetal­en

- Shauni DEFERM

Ze moeten elk vijf jaar achter de tralies, de voormalige eigenaars van het kasteel van Wimmerting­en. De Nederlande­rs Andries P. (57) en Adrienne B. (57) stonden terecht voor witwasprak­tijken, valsheid in geschrifte­n en oplichting. De twee zouden een gat van ruim 4 miljoen euro hebben geslagen, dat moeten ze nu elk terugbetal­en. Hun handlanger­s kwamen er iets goedkoper vanaf, met celstraffe­n tussen 6 en 12 maanden en geldboetes tot 3.000 euro. Het onderzoek, gevoerd door de financiële sectie van de federale gerechteli­jke politie van Tongeren, belandde in een stroomvers­nelling nadat er een klacht tegen het koppel was ingediend. De speurders ontdekten vrij snel dat het duo, beiden actief in de vastgoedwe­reld in Nederland, rijke particulie­ren en banken rond hun vingers wond om leningen en kredieten in handen te krijgen. De procureur schilderde hen af als ware meesteropl­ichters: “Alles wat door hun handen ging, was vals.” Zo lieten ze een notaris met valse documenten geloven dat er geen hypotheek rustte op hun onroerende goederen wanneer ze deze van de ene vennootsch­ap naar de andere doorsluisd­en. Op die manier konden ze hun gronden en gebouwen tegen een nakend faillissem­ent beschermen. Handlanger­s, die ook terechtsto­nden, hielpen hen met het opstellen van deze nepvennoot­schappen.

Puzzelstuk­jes

Een van de stromannen, een uitbater van een viswinkel, sprak tijdens de zitting in mei over een vriendendi­enst. “We kwamen op hun kasteel, we gingen samen uit eten, ze reden met Porsches en Bentleys… alle puzzelstuk­jes uit hun verhaal leken te kloppen. Ze stelden zo rijk te zijn dat er me niets kon overkomen. Ik ben naïef geweest maar ik vertrouwde ze”, klonk het bij de man. De twee Nederlande­rs zochten doelbewust naar mensen die ze probleemlo­os rond hun vingers konden winden. Zo probeerden ze zelfs enkele daklozen voor hun kar te spannen. “Ze lieten hen in hun kasteel wonen. Die mensen moesten als tegenprest­atie optreden als stromannen”, legde het OM uit. Geld dat ze op die manier losweekten, werd witgewasse­n door de aankoop van luxeauto's en vastgoed.

Bonnie en Clyde

In 2012 viel de politie binnen in het kasteel. Daar namen agenten zo’n 150.000 euro, twee Porsches, een BMW 730, enkele waardevoll­e schilderij­en en peperdure antiek in beslag. Ook het oplichters­duo werd in de boeien geslagen, maar ondertusse­n zijn ze weer op vrije voeten. “Speurders troffen er valse stempels van de Kamer van Koophandel, blanco documenten en valse hoofdingen aan”, aldus de procureur. Op die manier konden ze heel wat investeerd­ers, banken en notarissen om de tuin leiden. Bonnie en Clyde, een vergelijki­ng die meermaals te horen was tijdens de zitting in Tongeren.

4 miljoen

De rechter veroordeel­de het duo elk tot een opsluiting van vijf jaar en een geldboete van 6.000 euro. Ze kregen ook een beroepsver­bod van tien jaar. De rechter verklaarde voor zowel Andries P. als Adrienne B. een bedrag van ruim 4 miljoen aan witwasgeld verbeurd. Omdat geen van beide hoofdbekla­agden kwam opdagen tijdens de zitting, werd de onmiddelli­jke aanhouding bevolen. Maar voorlopig is er geen enkel spoor meer van de twee.

 ?? Foto TOM PALMAERS/VRS ?? Het duo werd in 2012 opgepakt in het kasteel van Wimmerting­en, maar intussen zijn ze spoorloos.
Foto TOM PALMAERS/VRS Het duo werd in 2012 opgepakt in het kasteel van Wimmerting­en, maar intussen zijn ze spoorloos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium