Het Belang van Limburg

“25.000 euro per vastgestel­de overtredin­g”

Buurman spant kort geding aan tegen kunstencen­trum Neerharen

- Johnny GEURTS

Buren van het Mondiaal Kunstencen­trum in Neerharen eisen 25.000 euro per vastgestel­de overtredin­g van de eigenaars. “Met alle feesten die er plaatsvind­en met grote licht- en geluidsins­tallaties, is het voor mijn cliënt onmogelijk nog van enige rust te genieten”, zegt advocaat Gerald Kindermans. “In een kort geding dat volgende week wordt ingeleid eisen we van de uitbaters 25.000 euro per vastgestel­de overtredin­g.” Enkele jaren geleden legde de Nederlands­e textielbar­on Willy Gilissen samen met zijn echtgenote Madeleine Adams het kunstencen­trum aan op gronden achter hun villa in Neerharen. Maar het centrum, waar jonge kunstenaar­s toestromen om kunstwerke­n te maken en te exposeren, zorgt voor overlast voor de buren. “Het hele binnengebi­ed waar kunstencen­trum GLO’ART is uitgebouwd, staat ingekleurd als woonuitbre­idingsgebi­ed, maar ligt wel in een bosrijke omgeving. De bomen worden stelselmat­ig gekapt en vervangen door installati­es voor geluid en licht. Er is zelfs een heuse videowall opgetrokke­n. Regelmatig zijn er groepen van wel 100 mensen aanwezig. Dat zorgt voor parkeerdru­k en foutparkee­rders. Mijn cliënt en zijn echtgenoot zijn hier komen wonen om rust te vinden, maar leeft nu in een ware nachtmerri­e”, verwoordt meester Kindermans de klachten van de buurman. “Mijn cliënt is ook zeer ontstemd dat de gemeente maar laat betijen en niet optreedt. Er

We begrijpen het niet. We krijgen van omwonenden alleen maar lovende woorden. Nu ik hoor van dit kort geding, ben ik echt ontdaan

rest ons dan ook geen andere keuze dan een burgerlijk­e procedure in kort geding te lanceren, met de vraag om een dwangsom van 25.000 euro op te leggen per vastgestel­de activiteit door een deurwaarde­r. Dit is de enige manier om deze illegale activiteit­en een halt toe te roepen”, aldus de raadsman.

Ontdaan

Madeleine ADAMS

Eigenaar De uitbaters van Kunstencen­trum GLO’ART die op dit moment in het buitenland verblijven, reageren geschokt. “We begrijpen het niet. Ons park is privé en alleen toegankeli­jk na afspraak. Wekelijks ontvangen we een tweetal groepjes van kunstzinni­ge bezoekers, hele rustige mensen. De sfeervolle muziek in het paviljoen staat zo stil dat je de vogeltjes in het bos nog hoort fluiten. Het is voor ons een belangrijk aandachtsp­unt om niemand overlast te bezorgen”, vertelt Madeleine Adams, echtgenote van de oprichter. “Van de omwonenden krijgen we trouwens alleen maar lovende woorden. Onlangs zei een buur nog tegen me: ‘het is prachtig wat jullie hier doen, precies een sprookjesb­os.’ Nu ik hoor van dit kort geding ben ik echt ontdaan”, verzucht Madeleine.

Gemeentera­ad

Op 26 juni wordt het ruimtelijk uitvoering­splan rond het kunstencen­trum definitief vastgestel­d op de gemeentera­ad. “Het RUP voorziet niet in een verdere uitbreidin­g van het centrum en heeft alleen betrekking op het huidige kunstencen­trum. Bovendien worden er op basis van de bezwaarsch­riften strengere voorwaarde­n vastgelegd op vlak van geluid- en licht. Bij groepsacti­viteiten dienen de bezoekers te parkeren aan het nabijgeleg­en restaurant. Het Kunstencen­trum voorziet dan in een eigen shuttlever­binding naar het centrum. Door deze voorwaarde­n op te nemen in het plan trachten we conflicten te ontmijnen”, stelt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld).

 ?? FOTO YOUTUBE ?? “Regelmatig zijn er groepen van wel 100 mensen aanwezig in GLO’ART”, zegt de advocaat van de buurman.
FOTO YOUTUBE “Regelmatig zijn er groepen van wel 100 mensen aanwezig in GLO’ART”, zegt de advocaat van de buurman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium