Het Belang van Limburg

Succesduo van Rouches herenigd?

Sportieve baas Luciano D’Onofrio ziet in Laszlo Bölöni ideale coach

- Jürgen GERIL/Gert GYSEN

Antwerp heeft nog altijd geen trainer, maar lang duurt dat niet meer. De nieuwe sportieve baas Luciano D’Onofrio heeft de ideale T1 in gedachten om van de Great Old weer een succesvoll­e club te maken: Laszlo Bölöni (64). De Roemeen, die Standard in 2009 naar de titel leidde, staat voor discipline en is een coach met wie grote namen graag samenwerke­n. Nu Ghelamco-bouwheer Paul Gheysens Luciano D’Onofrio onder de arm genomen heeft als sportieve baas, vaart Antwerp een nieuwe koers. Eind mei voerden Peter Maes en Frank Vercautere­n op de burelen van Ghelamco nog gesprekken om trainer te worden bij de promovendu­s. Daarna volgde voor hen drie weken windstilte. Vercautere­n, die gewaardeer­d wordt door D’Onofrio, gaf aan nog altijd open te staan voor Antwerp, maar Maes, die eigenlijk alleen nog moest tekenen, heeft het begrepen. Na zijn aanstellin­g heeft D’Onofrio de Limburger tegenover Gheysens quasi met de grond gelijkgema­akt als coach. Er volgde niet eens een telefoontj­e om Maes te melden dat hij geen optie meer was.

Ronaldo gelanceerd

D’Onofrio, de gewezen patron van FC Porto en Standard, had zijn eigen kandidaten in gedachten en bovenaan zijn lijst staat Laszlo Bölöni. In 2009 liet hij de gediplomee­rde tandarts Michel Preud’homme opvolgen bij Standard. De Rouches waren toen net Marouane Fellaini verloren, maar Bölöni liet jongens als Witsel en Defour verder ontbolster­en en leidde Standard naar een tweede titel op rij. De gediplomee­rde tandarts spreekt niet alleen veel talen (Frans, Roemeens, Engels, Hongaars, Portugees), hij staat ook voor een strakke discipline en slopende fysieke training én heeft net een neus voor talent. Hij was de coach die bij Sporting Lissabon Cristiano Ronaldo en Ricardo Quaresma lanceerde. Bölöni zelf ontkende twee dagen geleden nog dat hij contacten had met Antwerp, maar gisteren klonk het toch een beetje anders. “Het is nog te vroeg om iets te zeggen”, aldus Bölöni. “Concreet zou ik de interesse niet noemen, maar wacht nog een dag of twee.” Toch gaat Bölöni zonder ongelukken de Antwerpse technische staf leiden met assistent Wim De Decker als rechterhan­d. Wellicht brengt hij zelf nog wat mensen mee, maar keeperstra­iner Jerry Vanacker en fysiektrai­ner Frederic Renotte zullen in principe aan boord blijven om een zekere continuïte­it te waarborgen. Antwerp zoekt wel nog een videoanali­st en een nieuwe teammanage­r, want Ken Bastin gaat zich toeleggen op zijn taak als beloftenco­ach.

Spelers laten afvloeien

Met D’Onofrio en Bölöni aan het roer kunnen de Antwerp-fans dus dromen. Het duo heeft contacten met de grootste namen uit de voetbalwer­eld, maar zelfs met hun reputatie zullen D’Onofrio en Bölöni jongens niet zomaar overtuigen om voor een promovendu­s te kiezen. Bovendien zal Antwerp zijn uitgebreid­e kern nog moeten afslanken om ruimte te maken. Alleen hadden verschille­nde spelers die de titel pakten in 1B vorig seizoen clausules in hun contract waardoor ze (een pak) loonopslag kregen na de promotie. Jongens als Biset, Camus, Kudimbana hebben daarom een goed contract dat ze niet zomaar zullen opgeven.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? D’Onofrio en Bölöni loodsten Standard in 2009 naar de landstitel.
Foto PHOTO NEWS D’Onofrio en Bölöni loodsten Standard in 2009 naar de landstitel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium