Het Belang van Limburg

HET PROBLEEM SVILAR

Bestuur vreest vertrek als goudhaantj­e geen kans krijgt Weiler wil 17-jarig talent (nog) niet als tweede keeper

- Jürgen GERIL

Anderlecht zit met een probleem Mile Svilar. Het 17-jarige toptalent en zijn entourage vinden dat hij klaar is om minstens tweede keeper te zijn bij paars-wit, maar trainer René Weiler verkiest naast Boeckx een meer ervaren keeper. Het RSCA-bestuur zit verveeld met de zaak, want het wil de begeerde Svilar niet verliezen. Op zowat alle jeugdtorno­oien werd Mile Svilar de voorbije jaren uitgeroepe­n tot beste keeper: groot (1.89m), lenig, snelle reflexen... Een toekomstig­e Thibaut Courtois, begeerd door de grootste Europese clubs en goud in de handen van Anderlecht. De voorbije weken trainde Svilar als een bezetene om een kans te krijgen van René Weiler. Van een zomerstop was niet echt sprake. Zelfs tijdens zijn vakantie in Griekenlan­d zat hij niet stil en nu al traint hij met de bal. Toen Svilar in 2015 als 16-jarige zijn eerste profcontra­ct tekende bij RSCA, werd er voor hem namelijk een carrièrepl­an uitgeteken­d waarbij hij op zijn achttiende minstens tweede doelman wilde of moest zijn. Wel, op 27 augustus blaast de zoon van Ratko achttien kaarsjes uit.

Niet zoals Roef

Alleen is René Weiler een andere mening toegedaan. De Zwitserse coach erkent het enorme talent van Svilar en was al meermaals onder de indruk van sommige reddingen, maar Weiler wil niets overhaaste­n. Hij vraagt zich af of de tiener straks de druk aankan als hij echt tussen de palen moet. En ook of Svilar fysiek al sterk genoeg is om luchtduels aan te gaan. Weiler kijkt daarvoor terug naar het experiment met de vier jaar oudere Davy Roef vorig seizoen. De trainer is ervan overtuigd dat Anderlecht geen kampioen was geworden als Roef eerste doelman was gebleven. Svilar heeft wel één voordeel: toen Roef vorig jaar het verwijt kreeg niet communicat­ief genoeg te zijn, toonde de tiener zich aan Weiler door op zowat alles te roepen wat bewoog. Het lijkt niet te zullen volstaan om Weiler te overtuigen Svilar al een kans te geven. Vorig seizoen zette de T1 de 17-jarige in geen enkele competitie­match op de bank. Frank Boeckx is ondertusse­n aan zijn revalidati­e begonnen na zijn rugoperati­e en Weiler wil een meer ervaren doelman om met hem te concurrere­n. De piste Mats Sels is momenteel opgegeven, maar ook de Deense doelman Frederik Ronnow van Brøndby werd al genoemd. Het Anderlecht-bestuur zit verveeld met de situatie. Omdat Weiler voor de 34ste landstitel zorgde, heeft hij veel krediet en inspraak in de samenstell­ing van de kern, maar er is al zo veel geïnvestee­rd in Svilar dat de directie het niet wil riskeren om de jonge keeper te verliezen.

Uitleenbeu­rt? Neen

De clan Svilar onthoudt zich van commentaar. De ideale oplossing zou zijn om de doelman een jaar uit te lenen, maar daar staat Svilar naar verluidt niet voor open. En dus worden de trainingen volgende week hervat terwijl iedereen een bang hartje heeft: Mile omwille van de onzekerhei­d en het bestuur omdat het een vertrek van zijn goudhaantj­e moet vrezen. De interesse van buitenland­se topclubs in Svilar is geenszins afgenomen en in een vingerknip kan de Belgische-Serviër zomaar ergens anders tekenen. Al gaat de keeper toch eerst proberen om Weiler tijdens de voorbereid­ing van mening te doen veranderen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium