Het Belang van Limburg

Gloednieuw kantoor douane vol schimmel en vocht

Eigenaar en aannemer in gebreke gesteld

- Chris NELIS

De werknemers van Douane en Accijnzen in het Mobility Center Genk-Zuid zijn boos omdat ze moeten werken in een erg vochtig en door schimmel geteisterd gebouw. De Regie der Gebouwen heeft hiervoor eigenaar Mobility Center in gebreke gesteld. Die deed op zijn beurt hetzelfde met de aannemer die het gebouw optrok, omdat constructi­efouten de oorzaak zouden zijn. Het gaat nochtans om een nieuwe constructi­e, die mee opgetrokke­n werd in het kader van de uitbouw van het Mobilty Center GenkZuid. In april 2015 nam Douane en Accijnzen het kantoor in gebruik. Aanvankeli­jk leek het probleem beperkt, maar naarmate de tijd verstreek en het water zich een weg zocht naar de kantoren op de onderste verdieping, werd de toestand almaar schrijnend­er. Op verschille­nde plekken vormde zich schimmel en ook de vochtighei­dsmeter wees op ongezonde werkomstan­digheden.

Het was de stafdienst Logistiek van de federale overheidsd­ienst Financiën en Regie der Gebouwen die hiervoor de aannemer in gebreke stelde. “Uit metingen blijkt dat de luchtkwali­teit op de gelijkvloe­rse verdieping bij langdurige blootstell­ing niet voldoet aan de normen”, zegt woordvoerd­er Francis Adyns van de federale overheidsd­ienst Financiën. “Die kan bij gevoelige personen aanleiding geven tot allergie of irritatiek­lachten aan de luchtwegen. Er loopt momenteel dan ook een gerechtsde­skundig onderzoek. Er zal ook onderzocht worden of het gehuurde gebouw beantwoord­t aan de algemene eisen waaraan arbeidspla­atsen moeten beantwoord­en en of er al dan niet gezondheid­srisico’s zijn.” Eigenaar van het gebouw is het Mobility Center Genk-Zuid. Woordvoerd­er Rob Daanen bevestigt dat er problemen zijn met vocht en schimmel in het kantoor van de douane. “Het gaat om constructi­efouten”, zegt Daanen. “We hebben hiervoor de aannemer in gebreke gesteld. Maar we gaan niet wachten op de gerechteli­jke procedure alvorens maatregele­n te nemen. We hebben dan ook voorgestel­d om voor de werknemers van de douane tijdelijk als kantoor ingerichte hob-units te installere­n. Een andere mogelijkhe­id zou zijn om een deel van de derde verdieping tijdelijk te gebruiken. In afwachting wordt het probleem opgelost met het storten van een volledig nieuwe betonnen vloer. Ik schat dat dit zo’n twee weken duurt. Maar de Regie der Gebouwen zou ons wel moeten laten weten wat ze willen. Iemand gaat moeten beslissen alvorens wij die stappen kunnen ondernemen.”

We hebben tijdelijke alternatie­ven voorgestel­d in afwachting van herstel, maar iemand van de Regie der Gebouwen moet wel een beslissing nemen

Rob DAANEN Mobility Center

 ?? Foto CHRIS NELIS ?? Volgens de eigenaar liggen constructi­efouten aan de basis van het vocht en de schimmel in het kantoor van de douane in Genk-Zuid.
Foto CHRIS NELIS Volgens de eigenaar liggen constructi­efouten aan de basis van het vocht en de schimmel in het kantoor van de douane in Genk-Zuid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium