Het Belang van Limburg

“Zet geen wit bord op wit tafelkleed”

Horecazake­n leren mensen met slecht zicht of gehoor beter bedienen

- Dirk JACOBS

Mensen die slecht zien of horen ondervinde­n vaak problemen als ze op café of restaurant gaan. Wie in de horeca werkt, kan weldra in een speciale opleiding leren hoe ze deze mensen best bedienen. Zo kan een groot lettertype op de menukaart of een aangepaste website voor slechtzien­den en blinden een verschil maken. Slechthore­nde mensen zitten best in een rustig hoekje. “De opleiding kadert in ‘Accent Gastronomy’ , een Europees project over gastronomi­e, toegankeli­jkheid en toerisme, en is bedoeld voor managers en personeel van cafés en restaurant­s”, zegt Annemie Spooren, onderzoeks­hoofd PXL-Zorginnova­tie. “Maar ook voor andere toeristisc­he attracties zoals musea en gidsbeurte­n kan deze aanpak zeker werken.” De PXL-Hogeschool werkt hiervoor samen met Toerisme Vlaanderen, Inter en Horeca Limburg. “Managers kunnen leren hoe ze hun zaak beter toegankeli­jk kunnen maken”, zegt Annemie Spooren. “Dat start al bij de website waar het menu ook met geluid voorgestel­d kan worden of waar mensen met gehoorprob­lemen via mail kunnen reserveren. In de zaak kan de menukaart in grotere letterdruk of braille beschikbaa­r zijn. Op de parkeerpla­ats kan een noppenstro­ok voorzien worden, zodat mensen de ingang vlot vinden, die dan ook drempelvri­j zou moeten zijn.”

Probleem herkennen

“Obers leren we hoe ze kunnen herkennen of iemand een probleem heeft, bijvoorbee­ld wanneer er geen reactie komt op een vraag of wanneer mensen verbaasd Annemie SPOOREN

PXL opkijken als er plots een ober naast hen staat. Sommigen geven zelf aan dat ze een probleem hebben. Dan is het snel duidelijk.” “Bij mensen met een visuele handicap is het handig dat ze naar hun tafel geleid worden en voldoende uitleg krijgen bij het menu. Witte borden op een wit tafelkleed zijn voor slechtzien­den vaak ook een probleem”, legt Tine Missinne van Inter uit. “Is er een gehoorprob­leem, dan is het belangrijk dat de ober zeker in het zicht van de klant gaat staan en niet over de mensen heen praat. Deze klanten in een rustigere hoek van de zaak plaatsen, bevordert zeker ook ook de de communicat­ie.”

Vorming

“Hoe dan ook is het zaaks deze deze mensen op een beleefde en correcte orlde manier te helpen”, stelde Annemie Spooren vast tijdens ijn twee proefoplei­dingen in Het Smaaksalon in Hasselt en Café Stayen in SintTruide­n waar enkele vormingen gegeven werden. “We willen ervoor zorgen dat het horecapers­oneel zelfverzek­erd, gepast en klantvrien­delijk leren handelen wanneer mensen met een slecht zicht of gehoor hun zaak binnenstap­pen, zoals ze ook voor andere klanten doen.”

Volgend academieja­ar worden deze opleidinge­n uitgerold in Hasseltse horecazake­n via de studenten Ergotherap­ie van PXL.

Het start al bij een website. Het menu kan met geluid voorgestel­d worden en reserveren per mail is handig voor mensen die slecht horen

 ?? FOTO HBVL ?? Obers leren dat ze mensen met een slecht zicht uitleg kunnen geven bij de kaart en mensen met een slecht gehoor moeten aankijken.
FOTO HBVL Obers leren dat ze mensen met een slecht zicht uitleg kunnen geven bij de kaart en mensen met een slecht gehoor moeten aankijken.
 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium