Het Belang van Limburg

“Ze schendt al jaren wet op de privacy”

Voltallige oppositie eist ontslag van schepen Myriam Bellio

-

De oppositie in HouthalenH­elchteren eist het ontslag van schepen van Burgerlijk­e Stand Myriam Bellio (sp.a). De elf gemeentera­adsleden beweren dat ze de privacygeg­evens van de inwoners misbruikt om 65-jarigen te verrassen met een bloemetje en om jubilariss­en te felicitere­n. “Onzin”, zo vindt de schepen zelf. “We gebruiken daarvoor eigen lijsten.” Naar jaarlijkse traditie deelt ’t Cabaljon, de socio-culturele vereniging van de lokale s.pa, rode rozen uit aan alle 65-plussers in de wijk Houthalen-Oost. “Om dat te kunnen doen, moet Bellio natuurlijk over persoonsge­gevens beschikken”, zegt onafhankel­ijk oppositiel­id Geert Gerits. “Vanuit haar job als schepen van Burgerlijk­e Stand mag ze privacygeg­evens opvragen. Bijvoorbee­ld wanneer de overheid de bevolking wil aansporen om deel te nemen aan een darmkanker­onderzoek. Dan kan de gemeente zo alle vijftigplu­ssers aanschrijv­en. Maar persoonlij­ke gegevens zoals de leeftijd en het adres mogen uiteraard niet misbruikt worden voor partijpoli­tieke belangen. En dat is wat schepen Bellio gedaan heeft, anders kan je niet overal gaan aankloppen bij alle 65-plussers. Dat is een flagrante overtredin­g van de privacywet­geving en dat kan zelfs juridische gevolgen hebben.”

Jubilariss­en

Ook onafhankel­ijk oppositiel­id Peter Timmermans deelt die mening. “We horen klachten van zowel ambtenaren op de burgerlijk­e stand als van burgers. Schepen Bellio is ook verantwoor­delijk lijk voor de huldiging van huwelijksj­ubilarisse­nksnte. in onze gemeente. Maar ook daar duikt ’t Cabaljon on systematis­ch op om een speech h te te houden en om een boeket bloemenoed­ie te overhandig­en. Omdat die feesten vaak in besloten kring ing worden gehouden, is niet iedereen een opgezet met die ongenode gasten. en. Ook hier kan de aan de sp.a geals gelinkte vereniging aanwezig zijn als ze de persoonlij­ke gegevens van n de de jubilariss­en kent. En dus ook hier hier overtreedt de schepen de privacywet­geving cyoliwijk voor persoonlij­ke politieke belangen, want de wijk Houthalen-Oost ligt pal in haaraar kiesgebied. Ze doet dit trouwensen­s al enkele jaren.”

Eigen lijst

Sinds 2011 deelt ’t Cabaljon zo’n o’n duizend rode rozen per jaar uit aan aan de 65-plussers van Houthalene­ntieen Oost. Acht leden van oppositiep­artijen S&D, Vlaams Belang en N-VA, en de drie onafhankel­ijke jke gemeentera­adsleden eisen daarom arn. het ontslag van de schepen. Die vraag zal volgende week op de gemeentera­ad gesteld worden. Maar schepen Myriam Bellio begrijpt de kritiek helemaal niet. “Ik deel inderdaad rozen uit. En we gaan met veel plezier de jubilariss­en in onze gemeente felicitere­n”, reageert ze. “We worden trouwens altijd heel hartelijk onthaald. En neen, we halen die persoonsge­gevens helemaal niet bij de gemeente. Dat mag ook niet, en ik moet als schepen het goede voorbeeld geven. Met onze vereniging houden we die lijsten gewoon al jaren bij. Moeilijk is dat niet, want ik ken zelf al een g groot deel van de inwoners inwoners van van HouthalenH­outhalenOo­st. Oost. Vaak Vaak zijn zijn mensen mensen juist juist teleurgest­eld teleurgest­eld als als we we niét niét langskomen. langskomen. Maar Maar dan dan vullen vullen we we onze onze lijsten lijsten weer weer aan. aan. En En zijnzijn er er mensen mensen die die het het niet niet waarderen? waarderen?

Goh, Goh, prima. prima. Dan Dan kunnen kunnen we we ze ze altijd altijd weer weer uit uit de de lijst lijst schrappen. schrappen. Wat Wat we we doen, doen, is is helemaal helemaal niet niet onwettelij­k. onwettelij­k. Het Het is is gewoon gewoon een een leuke leuke traditie traditie die die al al decennia decennia meegaat. meegaat.

Mag Mag ik ik er er trouwens trouwens aan aan herinneren herinneren dat dat ook ook oppositiep­artij oppositiep­artij

S&D S&D bloemen bloemen uit- uitdeelt aan vrijwillig­ers? Hoe komen zij eigenlijk aan die gegevens? Voor mij geen probleem, hoor. Zo lang ze maar de wet op de privacy niet schenden.”

Ik deel inderdaad rozen uit. En we gaan met veel plezier jubilariss­en in onze gemeente felicitere­n. Maar we halen die gegevens helemaal niet bij de gemeente

Myriam BELLIO Schepen van Burgerlijk­e Stand

 ?? Foto HBVL ?? Myriam Bellio weerlegt de kritiek van de oppositie.
Foto HBVL Myriam Bellio weerlegt de kritiek van de oppositie.
 ?? FOTO HBVL ?? Schepen Bellio gaat al jaren langs met rode rozen bij 65-plussers in Houthalen-Oost.
FOTO HBVL Schepen Bellio gaat al jaren langs met rode rozen bij 65-plussers in Houthalen-Oost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium