Het Belang van Limburg

Leerlingen openen eigen bakkerij in Shopping 2

-

Acht leerlingen van het Technisch Instituut Sint Lodewijk (TISL) hebben donderdag een bakkerij geopend in Shopping 2. Ze maken en verkopen ter plaatse brood en banket. Als het proefproje­ct positief blijkt, komen er meerdere gelijkaard­ige miniondern­emingen in de mijnstreek. “Dit is een volledig nieuw concept in Vlaanderen”, zegt Jean Ramaekers, van het Centrum voor Leren en Werken van het TISL. “Het kadert in Deeltijds Leren maar dan volgens een totaal andere aanpak. Je kan in een school of op de werkvloer wel schaven aan arbeidsatt­itude. Maar het is toch iets anders wanneer die leerlingen zelf de verantwoor­delijkheid krijgen over een zaak. Daarom hebben we een leegstaand pand in Shopping 2 in Genk in gebruik genomen om er een bakkerij te openen. Een gewone bakkerij waar iedereen een brood kan komen kopen. Maar wij moeten geen winst maken om te overleven. Daarom wordt de zaak vanuit een vzw gestuurd.” Acht leerlingen en een begeleider zetelen in het bestuur van de bakkerij. “Zij bepalen zelf de investerin­gen en de uitgaven”, gaat Ramaekers verder. “Zij moeten er zelf op toezien dat ze tijdig de juiste ingrediënt­en hebben en dat ze daar op tijd mee aan de slag gaan. Op die manier geef je de leerlingen meer verantwoor­delijkheid en zullen ze ook meer geneigd zijn om te werken aan hun competenti­es en hun arbeidsatt­itude. Het is echt hun bedrijf.” Het project wordt financieel meegedrage­n door Steunpunt Onderwijs van de provincie en praktisch ondersteun­d door jeugdwelzi­jnswerk Gigos. “De leerlingen volgen deels gewoon onderwijs maar draaien daarnaast dertien uren per week mee in de bakkerij. Het is de bedoeling dat ook leerlingen die bijvoorbee­ld kantoor en verkoop volgen, ingezet worden in de winkel maar dan in functie van hun opleiding. Op termijn willen we meer van dit soort kleine bedrijfjes uit de grond stampen in andere mijngemeen­ten. Dat moet niet noodzakeli­jk een bakkerij zijn. Het product is niet het doel maar wel het middel om te bereiken wat we voor ogen hebben, namelijk competitie­ve mensen voor de arbeidsmar­kt.”(

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Voortaan kan u in Shopping 2 brood kopen dat gemaakt en verkocht wordt door deeltijdse leerlingen van het TISL.
FOTO CHRIS NELIS Voortaan kan u in Shopping 2 brood kopen dat gemaakt en verkocht wordt door deeltijdse leerlingen van het TISL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium