Het Belang van Limburg

“Nu kunnen we weer verder, met meer strijdlust dan ooit”

Limburgs bedrijf schenkt nieuwe fietsen na diefstal tijdens ‘1.000 kilometer tegen kanker’

- Toon ROYACKERS

Steve Firlefyn en zijn neef Sam uit Puurs kunnen dankzij Ridley uit Beringen weer met nieuwe fietsen actievoere­n voor ‘Kom op tegen Kanker’. Vorige maand gingen dieven nog aan de haal met de fiets van hun overleden broer en nonkel Franky. “Het is harteloos om zo’n fietsen te stelen op een evenement voor het goede doel.” Een mooie en bijzondere ‘1.000 kilometer tegen kanker’ eindigde vorige maand met een zware mokerslag aan de finish in Berlare. “Ik had mijn overleden stiefbroer Franky Van Bogaert beloofd dat ik zijn werk verder zou zetten”, vertelt Steve Firlefyn. “Vijf jaar geleden is zijn dochtertje Svenja op twaalfjari­ge leeftijd bezweken aan kanker. Meteen schoot hij in actie met een heel fietsteam en sprong hij in het zadel voor ‘Kom op tegen Kanker’. Zo zamelde hij geld in voor het goede doel en een groot deel van de familie deed mee.”

Maar dit jaar sloeg het noodlot opnieuw hard toe. Deze keer was het Franky zélf die getroffen werd door kanker. “Hij heeft het niet gehaald, maar hij had wel een belangrijk­e wens. Hij vroeg me om de rit met zijn fiets verder te zetten. Die belofte heb ik uiteraard gehouden, samen met de hele familie. We hebben dit jaar de ‘1.000 kilometer’ in team uitgereden. Het was een mooi en hartverwar­mend moment, dat omsloeg in diep verdriet toen bleek dat aan de finish twee van onze fietsen gestolen waren. Onder de gestolen exemplaren was ook de sportfiets van Franky.”

Onderstebo­ven

Berichtjes op Facebook werden intussen al meer dan 100.000 keer gedeeld. Maar ondanks die grote solidarite­it en de zoektocht, werd de fiets van Franky tot vandaag nog niet teruggevon­den. “Ook wij waren er onderstebo­ven van”, zegt Thibaut Norga van fietsbedri­jf Ridley uit Beringen. “Helaas maken we de fiets waarmee Franky reed vandaag niet meer. Maar we konden onmogelijk stil blijven zitten bij zo’n droevig nieuws. Meteen besloten we aan de familie twee gelijkwaar­dige nieuwe fietsen te schenken van ons merk. We willen echt niet dat hun nobele tocht na dit jaar stilvalt.”

En dat zal zeker niet gebeuren. “Uiteraard waren we enorm gehecht aan die fiets van Franky. De emotionele waarde is enorm”, zegt Steve. “We wilden symbolisch met zijn fiets zijn strijd verderzett­en. Het is harteloos om zo’n fietsen te stelen op een evenement voor het goede doel. Maar we strijden wel verder, en misschien wel met meer strijdlust dan ooit. Mijn broer is destijds gestart met één fietsteam, maar dat werden er al snel twee. Wij willen nu bij de volgende actie met drie teams de ‘1.000 kilometer tegen kanker’ afleggen.”

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Ridley schonk Steve en Sam gisteren twee nieuwe sportfiets­en.
FOTO TOON ROYACKERS Ridley schonk Steve en Sam gisteren twee nieuwe sportfiets­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium