Het Belang van Limburg

Stad wil zelf twee windmolens bouwen in Genk-Zuid

-

Twee percelen van de stad zijn opgenomen in een ruim onderzoek naar het potentieel van windenergi­e op het industriet­errein in Genk-Zuid. De stad wil daarop zelf twee windmolens realiseren, van de zowat twintig die erbij kunnen komen. In welke juridische vorm dat gaat zijn, is nog niet duidelijk. De stad wil nagaan of daar burgers bij betrokken kunnen worden. De coöperatie­ve Bronsgroen kandideert hiervoor alvast. “We gaan meedoen in een voortrajec­t van een studiewerk, een milieu-effectenra­pport en een gezamenlij­ke vergunning­saanvraag”, zegt Gianni Cacciatore (Pro Genk), schepen van Duurzaamhe­id. “Op dit ogenblik staan er negentien windmolens in Genk-Zuid en vanaf de twintigste molen moet er een MER worden uitgewerkt. Het project is opgestart door de firma Encon. Wij gaan als stad mee participer­en met twee stukken stadsgrond. Eentje aan de Troisdorfl­aan en eentje aan de Geleenlaan. Wij voorzien voor het vooronderz­oek van elke windmolen zo’n 120.000 euro. Als de vergunning is afgeleverd, gaan we nog zien wat ermee gaan doen en onder welke juridische constructi­e. We kunnen bijvoorbee­ld de grond in erfpacht geven, de vergunning verkopen - dat zou veel opbrengen, de windmolen zelf bouwen of dat met een participan­t realiseren. In dat geval is het alleszins de bedoeling dat burgers hierin kunnen meegaan. Dat is alleszins onze voorkeur.” Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) gaf in de rand nog mee dat in Limburg Genk op de eerste plaats staat voor wat betreft hernieuwba­re energie. “Twintig procent van alle Limburgse windmolens staat in Genk”, zegt Dries. “In Vlaanderen staan we op de derde plaats. In principe leveren de windmolens in Genk al genoeg energie om alle Genkse huishouden­s het jaar rond van elektricit­eit te voorzien. Ons stedelijk project zal deel uitmaken van een mogelijke realisatie van 15 tot 22 nieuwe windmolens in Genk.”

De studiefase voor het windmolenp­roject gaat dit najaar nog van start. Toevallig hielden de coöperatie­ve Bronsgroen en Ecopower gisteravon­d een actie in C-Mine voor burgerpart­icipatie in herbruikba­re energie. “Wij hopen mee in het project van Genk te kunnen stappen”, zegt Guido Nuttin van Bronsgroen. “Het is vooral de bedoeling dat het van onderuit gedragen wordt. Voor ons zal het dan de Genkenaar zijn die er iets aan moet kunnen verdienen. Als we met de stad in zee kunnen gaan, zal het onze eerste burgerwind­molen in Limburg zijn en mogelijk de aanzet tot meer.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Guido Nuttin van Bronsgroen: “Wij zijn kandidaat om in het windmolenp­roject van de stad te stappen, zodat Genkenaars er ook iets aan kunnen verdienen.”
FOTO CHRIS NELIS Guido Nuttin van Bronsgroen: “Wij zijn kandidaat om in het windmolenp­roject van de stad te stappen, zodat Genkenaars er ook iets aan kunnen verdienen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium