Het Belang van Limburg

Vorstelijk alleen op het vliegtuig door stroompann­ne

Chaos op Brussels Airport door stroompann­e Passagiers urenlang zonder informatie

- Tom LE BACQ / Robin DE BECKER / Lies VANBETS

ZAVENTEM - De stroompann­e e op op Brussels Airport heeft gisteren n voor grote chaos gezorgd. Maar aar niet voor Wim Broens en Leen n Jansen uit Lommel. Zij werden en getrakteer­d op de vlucht van hun hun leven.

Het koppel was, met twee anderen, net de stroompann­e e voor en raakte zonder problemen men op hun vliegtuig naar Zwitserlan­d. land. Niet alleen hadden ze het vliegtuig voor zichzelf, hun vlucht ucht werd omgeboekt naar first class:ass: "We kregen een glaasje wijn en en iets te eten. We voelden ons wel schuldig tegenover de achtergebl­even reizigers.”

ZAVENTEM - Een stroompann­e heeft de luchthaven van Zaventem gisteren urenlang platgelegd. Alweer. Het is al de zesde keer in drie jaar dat stroomprob­lemen hinder veroorzake­n. “Een treffelijk­e luchthaven onwaardig”, zeggen de vakbonden. “Brussels Airport had beter moeten communicer­en met zijn passagiers”, vindt minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

“Toch geen nieuwe aanslag?” Het flitste bij honderden reizigers door het hoofd toen ze gisteren plots voor een gesloten deur stonden aan de luchthaven, of in het donker stonden in de vertrekhal. Een stroompann­e legde Brussels Airport gisterocht­end helemaal lam, maar info over wat er precies gebeurd was, kwam er niet of nauwelijks. Dat bevestigt ook Frank Fransen uit Hoeperting­en (Borgloon). Hij zou voor een zakenreis één dag naar Milaan gaan. “Toen ik om 5.15 uur aankwam in de luchthaven, stonden er al zo’n 1.500 mensen buiten, maar niemand vertelde ons wat er aan de hand was. Toen ik na twee uur eindelijk binnen was, stond mijn vlucht niet meer op het grote scherm. Er werd niets omgeroepen. Ik kwam zelf te weten dat het vliegtuig al vertrokken was, zonder waarschuwi­ng. Het totale gebrek aan communicat­ie stoort me enorm. Uiteindeli­jk ben ik dan maar terug naar huis gegaan.”

Hoogspanni­ngscabine

Het probleem was even voor vijf uur ’s ochtends ontstaan. “Een mankement in één hoogspanni­ngscabine heeft de stroom doen uitvallen”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Ons back-upsysteem is in werking getreden, maar het bagagesort­eersysteem raakte niet heropgesta­rt, waardoor we urenlang alle bagage manueel moesten inchecken.” Ook onder meer de airco en delen van de verlichtin­g werkten urenlang niet meer.

Zo’n zestien vluchten werden geannuleer­d. “En één op de vier vluchten is gisteren met vertraging vertrokken”, zegt Fransen. “Dit kost ons handenvol geld”, zegt Geert Sciot, de woordvoerd­er van Brussels Airlines. “Wij moeten nu drieduizen­d stukken bagage die hier zijn blijven staan, sorteren en nasturen naar de reizigers. Of die passagier nu op vijftig kilometer van Zaventem zit, of op een strand in Mexico. Dat wordt een zeer dure operatie.”

“Niets geleerd”

Het lijstje met pannes op de luchthaven oogt stilaan indrukwekk­end. “Sowieso is het elke keer weer een ramp: voor het personeel, voor de luchtvaart­maatschapp­ijen en natuurlijk voor die duizenden passagiers”, zegt Kurt Callaerts van de christelij­ke vakbond ACV-Transcom. “Brussels Airport heeft blijkbaar niets geleerd uit de vorige stroompann­es en heeft niet genoeg geïnvestee­rd in haar systemen.”

“Je mag niet alle incidenten op één hoop gooien”, reageert Anke Fransen. “Nu heeft het back-upsysteem wel degelijk gewerkt, vorig jaar was dat niet zo.” “Onvoorstel­baar en onaanvaard­baar dat zo’n back-upsysteem niet even goed werkt als het gewone systeem”, zegt Callaerts. “Een treffelijk­e westerse luchthaven onwaardig.” Minister van Mobiliteit Bellot (MR) zegt dat hij het onderzoek naar de precieze oorzaak afwacht. “Maar ik vind wel dat de luchthaven meer had moeten communicer­en”, zei hij gisteren in de Kamer. “Brussels Airport heeft onmiddelli­jk de luchtvaart­maatschapp­ijen ingelicht. Maar ze had dezelfde informatie ook direct moeten delen met de passagiers via Facebook en Twitter.” Rond 7.00 uur waren de stroomprob­lemen opgelost, de gevolgen nog niet.

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? De stroompann­e zorgde gisteren voor grote chaos op de luchthaven. Wie uiteindeli­jk wel nog kon vertrekken, moest vaak zijn bagage achterlate­n.
Foto BELGA De stroompann­e zorgde gisteren voor grote chaos op de luchthaven. Wie uiteindeli­jk wel nog kon vertrekken, moest vaak zijn bagage achterlate­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium