Het Belang van Limburg

Virga Jessefeest­en zwaar beveiligd

Geen trucks toegelaten op grote ring, binnenstad wordt elke avond afgesloten

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Ook de Hasseltse Virga Jessefeest­en in augustus ontsnappen niet aan de terreurdre­iging. Binnen de grote ring wordt geen enkele vrachtwage­n toegelaten. Het traject wordt volledig afgezet met betonblokk­en en trucks. De parkings binnen het parcours worden hermetisch afgesloten, ook voetganger­s mogen er niet meer in. De bezoekers worden gegidst naar één centrale parking: de Ikea-parking aan de Sint-Truiderste­enweg.

Zelfs de binnenstad gaat van 5 tot 20 augustus elke avond dicht voor het verkeer. Daarnaast wordt er een Virga Jesse Control Center ingericht dat in actie moet schieten bij een noodsituat­ie.

Ook de Virga Jessefeest­en in Hasselt ontsnappen niet aan de terreurdre­iging: op 6, 13, 15 en 20 augustus wordt er geen enkele vrachtwage­n binnen de grote ring toegelaten. Tot twee uur na de ommegangen mogen er geen auto’s op de kleine ring: het traject wordt volledig afgezet met betonblokk­en, hinderniss­en en trucks van de ordedienst­en. De parkings binnen het parcours worden hermetisch afgesloten, ook voetganger­s mogen er niet meer in. De binnenstad wordt zelfs elke avond tot 20 augustus versperd. “Dreigingsn­iveau 3 is nu eenmaal de realiteit”, benadrukt burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). Over exact vijftig dagen worden de Zevenjaarl­ijkse Feesten in Hasselt afgetrapt. De vorige editie zorgde de aanhoudend­e regen van augustus voor de grootste hoofdbreke­ns, dit keer zit de stad vooral met de terreurdre­iging in de maag. Niet onlogisch met een evenement dat in 2010 300.000 bezoekers trok (en nog eens midden in Pukkelpopt­ijd valt).

“Zeven jaar geleden was er nog geen sprake van dreigingsn­iveau 3 in België. Nu is dat een realiteit en dus hebben we bijzondere maatregele­n getroffen voor deze Virga Jessefeest­en”, zeggen burgemeest­er Nadja Vananroye en politiecom­missaris Rohnny Biets. “De politie zal sowieso in grote getale, zichtbaar en onzichtbaa­r, aanwezig zijn. Maar daarnaast wordt er een Virga Jesse Control Center (VCC) in het leven geroepen dat in actie moet schieten tijdens een noodsituat­ie. Met politie, brandweer, hulpdienst­en, volksgezon­dheid en communicat­ie.”

Controles aan ommegangen

Rondom het (wisselende) parcours van de vier ommegangen - zondagen 6, 13 en 20 augustus en dinsdag 15 augustus - komt een afgebakend­e ‘evenemente­nzone’: drie uur vóór de processie tot twee uur erna komen hier betonblokk­en en mobiele hinderniss­en om alle verkeer tegen te houden. Alleen fietsers mogen door. Op verschille­nde plaatsen langs dit traject zullen er ook veiligheid­scontroles van het publiek zijn. Rugzakken meenemen, wordt afgeraden.

Parkings gaan potdicht

De parkeergar­ages binnen de evenemente­nzone gaan ook dicht vanaf drie uur ervóór. Pas twee uur nadat de laatste deelnemer uitgestapt is, mag je weer de parkings uitrijden. Belangrijk: ook te voet mag je die vijf uur lang niet meer binnen. De politie zal extra patrouille­ren in de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium