Het Belang van Limburg

“Verbieden is NIET verboden”

VECHT MEE TEGEN SEXTING: tips om je tiener te helpen

- Sofie BUEKENHOUD­T

“Tieners die aan sexting doen, dat is nu eenmaal de realiteit. Je zoon of dochter vermanen dat ze het best niet doen heeft niet veel zin.” Child Focus zei het eerder deze week, nadat een tienerjong­en uit het leven stapte omdat een naaktfoto van hem circuleerd­e op het internet. Heel wat ouders van tieners blijven achter met vragen en twijfels, over wat hun zoon of dochter allemaal doet op, met en achter dat scherm. En vooral: of ze er zelf iets tegen kunnen doen. Expert Stefaan Lammertyn bundelt eind augustus een massa tips in zijn boek “#Help - Mijn kind leeft online”. Voor ons lijst hij al eens zeven fundamente­le geboden op om je kind een stuk mediawijze­r te maken.

Gooi alles op tafel

“Mijn kind zou dat toch niet doen, dat sexting-gedoe? Blijf niet in twijfel verkeren, vráág het hen gewoon. Probeer alles, dus ook sociale media, bespreekba­ar te maken aan tafel. Liefst op momenten dat het niet echt nodig is. Welk filmpje hebben ze die dag bekeken op YouTube? Met wie hebben ze gebabbeld op Facebook? Als je dat doet, zullen ze ook een stuk sneller naar jou komen op momenten dat het fout gaat in die omgeving.”

Verbieden is niet (altijd) uit den boze

“Child Focus zegt dat sexting sowieso voorkomt en dat je het beter niet verbiedt, maar ik volg dat niet helemaal. Pas op, als mijn dochter van 18 seks heeft met haar vaste vriendje, dan laat ik haar doen. Maar als je dochter van 8 uit bad springt om zich in haar blootje te filmen voor op de app musical.ly, dan hoef ik dat niet oké te vinden. Net zoals ik het te vroeg vind voor mijn zoon van 13 om al naaktfoto’s te sturen. Verbieden is dus niet altijd uit den boze. Hoe ouder je kind, hoe meer nuance hierin komt.”

Leer zelf snapchatte­n

“Hoe heet dat weer, dat met die foto’s? Je toont niet echt veel belangstel­ling voor de leefwereld van je kind als je niet weet wat Instagram is. Als je wil dat je zoon of dochter met je praat over wat online allemaal leeft, toon dan evenveel respect voor sociale media als zij. Je hoeft niet perfect te weten hoe alles werkt, maar je moet toch minstens noties hebben van de populaire media zoals Snapchat, Facebook en Instagram. Dat kan je simpel opzoeken op Google, maar je kan het ook perfect aan je tiener vragen. Het is nu eenmaal een nieuwe realiteit, dus kan je die als ouder maar beter goed kennen.”

Injecteer jouw maturiteit

“Tieners hebben misschien de knoppenken­nis, maar jij hebt de maturiteit die zij missen. Jongeren leven in het moment en beseffen vaak niet dat alles wat ze online zetten, later tegen hen gebruikt kan worden. Jij, als volwassene, weet dat wel. Geef dat bewustzijn door aan hen.”

Hamer op privacy

“Geef je kinderen goed mee dat je gratis media betaalt met een stukje privacy of identiteit. Maak nooit automatisc­h de koppeling naar je profiel als je inlogt op andere sites. Hou je Instagramp­rofiel achter een ‘slotje’, zodat alleen vrienden je foto’s kunnen zien. Daar geef je jezelf immers nog iets meer bloot. Het enige wat je als ouder het best nooit doet: zelf inloggen op de account van je zoon of dochter. Hun vertrouwen heb je nog lang nodig, dus dat wil je niet kwijt.”

Beperk de schermtijd

“Hou een week lang bij hoeveel uren je zoon of dochter op een schermpje tuurt. Beperk die indien nodig. Compenseer hun online wereld met andere activiteit­en, zoals sport of uitstapjes in real life. Spreek af dat er aan tafel geen smartphone­s gebruikt worden. Maar dan moet je als ouder zelf ook het goede voorbeeld geven natuurlijk, door op restaurant of vakantie niet voortduren­d foto’s te posten of op Facebook te scrollen.”

Word niet boos als het toch misgaat

“En wat als dan toch plots een naaktfoto van je dochter op de speelplaat­s circuleert? Probeer vooral niet boos te worden, want het kwaad is toch al geschied. Wat je wel kan doen: de situatie stap voor stap bekijken met je kind. Daar ligt je grootste zorg. Analyseer hoe groot de impact van de foto is, hoeveel mensen hem hebben gezien, wat je kind nu nodig heeft. Betrek dan de leerkracht­en erbij. Wat kunnen zij doen? Kan die foto verwijderd worden? Het is cruciaal dat je op zo’n moment een veilige haven bent voor je kind.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium