Het Belang van Limburg

“Samen de top bereiken” ‘Sinkboom’ van Meulenberg wint Prijs Armoedebes­trijding

Johan en Martha beklimmen Mont Ventoux vier jaar na niertransp­lantatie

- Lies VANBETS

Buurtopbou­wwerk RIMOis één van de drie winnaars van de Federale Prijs van Armoedebes­trijding. Behalve een bijzondere erkenning levert dit ook 12.500 euro op. Geld dat RIMO alvast gaat besteden aan het bekroonde project De Sink van Meulenberg, een kunstwerk in de vorm van een boom. “Ja, die prijs heeft ons deugd gedaan”, zegt Stef Vandebroek, verantwoor­delijke van RIMO. “We zijn al twintig jaar actief in de maatschapp­ij. En onze mensen leveren ontzettend hard werk om het samenleven te verbeteren. Ik zag dan ook zo de fierheid bij hen. Maar ook bij de jongeren uit de wijk die meewerken aan het project De Sink. We gaan het geld dan ook gebruiken om het project verder uit te werken. Om de boom nog meer te doen groeien. Want het is uiteindeli­jk een product van de mensen van Meulenberg. Nu ze daarvoor op het hoogste niveau in ons land bekroond worden gaat dit project ongetwijfe­ld nog meer mensen ertoe aanzetten om eraan mee te werken. En niet onbelangri­jk zijn onze partners die de boom financieel, logistiek of materieel gesteund hebben. Om maar te zeggen dat ook bedrijven een belangrijk­e bijdrage kunnen leveren in de positieve evolutie van onze samenlevin­g.”( Dag op dag vier jaar geleden kreeg Johan Vos (65) een nier van zijn vrouw Martha Vanherck (65). Vandaag fietsen ze samen de Mont Ventoux op. Dat doen ze met zo’n 100 anderen die ooit een orgaantran­splantatie onderginge­n en ze bewijzen dat er leven is na een transplant­atie. “Vijf jaar lang heb ik gesukkeld met mijn nieren”, vertelt Johan Vos uit Hamont-Achel. Hij had last van polycystis­che nieren, of in mensentaal: nierfalen. “Op het einde was het niet meer houdbaar. Ik had geen leven meer. Het kon nog vier tot vijf jaar duren voordat we een nierdonor vonden, en zo lang kon ik niet meer wachten.” Zijn dochter, die als verpleegku­ndige werkt, kwam met een oplossing. “Zij vertelde dat mijn vrouw donor kon zijn. Die mogelijkhe­id hebben we meteen gecheckt met de artsen. Martha bleek compatibel en ook gezond genoeg om een nier af te staan.”

Na die vaststelli­ngen twijfelde Martha dan ook geen seconde. “Hij zei altijd al lachend dat hij geen hart meer had, want dat had hij aan mij gegeven. Maar ik het mijne ook aan hem, dus mijn nier kon er nu ook nog wel bij”, lacht de vrouw. Mensen met nierfalen moeten naar de nierdialys­e. Die dialyse kan vermeden worden met een orgaandona­tie, zoals hier het geval was.

Splinterni­euw

“Na de operatie voelde ik mij splinterni­euw. Na drie dagen zei ik al tegen de verpleegst­er: doe mijn kleren maar aan, ik wil gaan werken”, vertelt Johan. Bij zijn vrouw verliep het herstel wat moeizamer. Pas na twee jaar was zij weer de oude. Via de opererende arts leerde het koppel Transplant­oux

Martha VANHERCK kennen. “Hij vertelde ons dat een groep getranspla­nteerden om de twee jaar de Mont Ventoux beklimt, te voet of met de fiets. Voor mijn nierfalen was ik een echte wielertoer­ist. Ik vond het heel erg dat ik een tijdlang niet meer kon fietsen. Ik wilde dan ook meteen graag meedoen.” Vandaag, exact vier jaar na de operatie, fietst het 65-jarige koppel samen de Mont Ventoux op. Voor Johan is het de tweede keer, voor Martha de eerste. “We trainen al sinds januari. Voor mij was het in het begin heel moeilijk, want ik had nog nooit op een koersfiets gezeten. Bij Johan ging het wat makkelijke­r, maar tijdens de trainingen wachtte hij wel altijd op mij. Het is ook de bedoeling dat we samen de top bereiken”, vertelt Martha. “Het vieren van vier jaar transplant­atie zal voor later op de avond zijn.”

Persoonlij­ke berg

Met hen fietsen en wandelen ook nog zo’n 100 andere getranspla­nteerden mee in een organisati­e van Transplant­oux. “De Mont Ventoux staat symbool voor de berg die getranspla­nteerden tegenkomen in hun leven”, vertelt professor Diethard Monbaliu, beheerder van Transplant­oux. “Het is niet de bedoeling dat ze allemaal de top bereiken. Ieder heeft zijn eigen doel: binnen zijn mogelijkhe­den zijn eigen berg beklimmen.” Ook heel wat familieled­en staan hen daarin bij en nemen deel aan de beklimming. “Het is belangrijk om positief nieuws te delen met elkaar. Transplant­oux zet getranspla­nteerden dan ook niet alleen aan om te bewegen, we creëren ook een soort community waarin lotgenoten elkaar terugvinde­n en kunnen steunen.”

Johan zei altijd dat hij geen hart meer had, want dat had hij aan mij gegeven. Maar ik het mijne ook aan hem, dus mijn nier kon er ook nog wel bij

 ?? FOTO HBVL ?? Johan en Martha fietsen vandaag de Ventoux op, samen met honderd andere getranspla­nteerden.
FOTO HBVL Johan en Martha fietsen vandaag de Ventoux op, samen met honderd andere getranspla­nteerden.
 ?? FOTO BELGA ?? De Sink staat op de grote rotonde in Meulenberg.
FOTO BELGA De Sink staat op de grote rotonde in Meulenberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium