Het Belang van Limburg

Bosbrand in Portugal maakt 62 slachtoffe­rs OP DE VLUCHT VERKOOLD

Minstens 62 doden bij reusachtig­e bosbrand in Portugal

-

FIGUEIRÓ - De op een na zwaarste bosbrand in Europa ooit heeft in Centraal-Portugal minstens 62 slachtoffe­rs gemaakt. Maar er zijn nog vele vermisten. Sommigen vluchtten weg met hun auto maar werden door het vuur ingesloten. Ze stierven een vreselijke dood.Waarschijn­lijk was een bliksemins­lag de oorzaak van de bosbrand.

Van een flinke bosbrand schrikt in Portugal niemand op. Bijna elk jaar branden honderden hectaren bossen af. Maar wat er afgelopen weekeinde in het centrum van het land gebeurde, was van een andere orde: in nauwelijks enkele uren tijd stierven minstens 62 mensen in het vuur, er zijn minstens evenveel gewonden. De branden waren zo hevig en verspreidd­en zich zo snel dat in hun wagen vluchtende mensen - vaak ging het om families - ingesloten raakten en levend verbrandde­n. Ze konden geen kant meer uit. Onder de slachtoffe­rs was ook een vierjarig jongetje. De omvang van de materiële schade was gisteravon­d nog moeilijk in te schatten. De reusachtig­e brand verwoestte liefst 27 dorpen. Honderden bewoners zijn hun huizen kwijt.

De premier van Portugal, Antonio Costa, sprak zondagocht­end, in het hoofdkwart­ier van de Civiele Beschermin­g, van een ongezien drama. “We beleven een verschrikk­elijke tragedie.”

Bliksemins­lag

De branden brak zaterdagmi­ddag uit in de buurt van Pedrógão Grande, meer dan waarschijn­lijk door een bliksemins­lag, waarna het vuur zich ‘met razende snelheid’ verspreidd­e, aldus het ministerie van Binnenland­se Zaken. De reddingsdi­ensten konden niet verhindere­n dat het vuur oversloeg naar het dorp Figueiró dos Vinhos. In het getroffen gebied is de noodtoesta­nd uitgeroepe­n. Portugal heeft de hulp ingeroepen van de EU, die de lidstaten heeft gevraagd blusmateri­aal te leveren. Spanje en Frankrijk hebben al blusvliegt­uigen gestuurd. Zij bieden bijstand aan de zevenhonde­rd Portugese brandweerm­annen die dag en nacht het vuur proberen te bestrijden, maar door de enorme dichte rook is het zeer lastig om de vliegtuige­n in te zetten.

Tweede zwaarste bosbrand

In Europa is het nu al de op één na zwaarste bosbrand ooit. Enkel die in La Forêt des Landes, in het zuidwesten van Frankrijk, eiste nog meer slachtoffe­rs. In 1949 vielen er daar 82 doden. Maar verwacht wordt dat het uiteindeli­jke dodental in Portugal ook nog hoger zal oplopen dan 62 , want een aantal dorpen is volledig ingesloten door de vlammen. De brand woedde gisteren nog op vier plaatsen. Mogelijk wordt het trieste record dus nog gebroken.

Pyromanen

In Centraal-Portugal loopt de temperatuu­r al dagen op tot boven 40 graden. Volgens velen is het de combinatie van die extreme hitte en een stevige wind die de brand zo fel deed aanwakkere­n. Bovendien is de Portugese brandweer in de heuvelacht­ige streek vol kleine, afgelegen dorpjes onvoldoend­e uitgerust, klonk de kritiek gisteren fel in Portugese media.

Nog een opmerkelij­ke vaststelli­ng: tal van branden de laatste weken blijken aangestoke­n. Dit weekend nog werd in de buurt een pyromaan/brandweerm­an opgepakt. Hij bekende achter vijf brandhaard­en te zitten. Er gaan in Portugal dan ook stemmen op om bekende pyromanen in de gevaarlijk­e zomermaand­en met een enkelband thuis te zetten.

Klimaatver­andering

Bosbranden horen bij Portugese zomers, maar deze komt wel erg vroeg in het jaar. Op het Iberisch Schiereila­nd is de zomer dit jaar dan ook erg vroeg begonnen. Zowel het centrum van Portugal als dat van Spanje kreunen onder een hittegolf. Het is van 1981 geleden dat de extreme hitte zo vroeg op het jaar begon. Dat doet opnieuw de vraag rijzen of er een verband is met de opwar-

Pr i n te d

an d

di s t r i b u te d

by

Pr e s s R e a d e r. c o m

+ 1 6 0 4

2 7 8

COPYR IG H T A N D P R OT E C T E D

ming van de aarde. Zo kwam de universite­it van Barcelona in maart nog met een studie waarin verbanden worden gelegd tussen de klimaatver­andering en de intensitei­t en het aantal bosbranden op het schiereila­nd.

 ??  ??
 ?? Pieter HUYBERECHT­S /
Dominique MINTEN ?? PEDRÓGÃO GRANDE - Gloedhete temperatur­en, een onvoorspel­bare wind, onherbergz­aam gebied en een brandweerk­orps met beperkinge­n. Het maakt dat Centraal-Portugal te maken kreeg met de meest verwoesten­de brand uit de naoorlogse geschieden­is. Tweeënzest­ig...
Pieter HUYBERECHT­S / Dominique MINTEN PEDRÓGÃO GRANDE - Gloedhete temperatur­en, een onvoorspel­bare wind, onherbergz­aam gebied en een brandweerk­orps met beperkinge­n. Het maakt dat Centraal-Portugal te maken kreeg met de meest verwoesten­de brand uit de naoorlogse geschieden­is. Tweeënzest­ig...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto EPA ?? Tientallen mensen die met de auto op de vlucht waren, werden ingehaald door de enorme vuurzee en kwamen om het leven in hun voertuigen
Foto EPA Tientallen mensen die met de auto op de vlucht waren, werden ingehaald door de enorme vuurzee en kwamen om het leven in hun voertuigen
 ?? Foto EPA ?? De brandweerm­annen kregen het zwaar te verduren. Bij de gewonden zijn er ook verschille­nde reddingswe­rkers.
Foto EPA De brandweerm­annen kregen het zwaar te verduren. Bij de gewonden zijn er ook verschille­nde reddingswe­rkers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium