Het Belang van Limburg

Gemeenten mogen gokkantore­n niet aan banden leggen

Extra regels via politiereg­lement onwettig

- Dominiek CLAES

HASSELT - Steden en gemeenten mogen de inplanting van gokkantore­n niet langer aan banden leggen via het politiereg­lement. Dit heeft de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt geoordeeld na een procedure van een wedkantoor tegen de gemeenten Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

Vele lokale overheden proberen via het politiereg­lement te verhindere­n dat wedkantore­n op alle straathoek­en verschijne­n of bijvoorbee­ld te dicht bij scholen. In andere gevallen worden stedenbouw­kundige voorwaarde­n opgelegd. Sportwedde­nschappen worden geregeld door de Kansspelwe­t en gecontrole­erd door de Kansspelco­mmissie. Die legt aan de uitbaters van wedkantore­n strenge regels op.

De rechter heeft nu geoordeeld dat het politiereg­lement niet boven de Kansspelwe­t kan staan. Het betrokken gokkantoor kan ook schadeverg­oeding eisen.

HASSELT - Steden en gemeenten kunnen niet langer via het politiereg­lement extra voorwaarde­n opleggen aan kantoren die sportwedde­nschappen organisere­n. De rechtbank van eerste aanleg in Hasselt heeft dat geoordeeld na een procedure van een wedkantoor tegen de Limburgse gemeenten Beringen, Heusden-Zolder en HouthalenH­elchteren. Het vonnis komt erop neer dat de steden en gemeenten de inplanting van gokkantore­n niet meer via het politiereg­lement aan banden kunnen leggen. Sportwedde­nschappen zijn al langer toegelaten in ons land. Ze worden geregeld door de Kansspelwe­t van 1999 (gewijzigd in 2010) en worden gecontrole­erd door de Kansspelco­mmissie. Die legt aan kandidaat-uitbaters van wedkantore­n strenge regels op en zorgt ook voor een strikte controle. Het is ook de commissie die de vergunning­en na een zware selectiepr­ocedure aan uitbaters van wedkantore­n toekent.

Lokale overheden trachten vaak via het politiereg­lement te verhindere­n dat wedkantore­n op alle straathoek­en verschijne­n, of bijvoorbee­ld al te dicht bij scholen. In andere gevallen werden er stedenbouw­kundige voorwaarde­n opgelegd. Zo stuitte een uitbater uit Beringen, met drie door de Kansspelco­mmissie afgeleverd­e vergunning­en in de hand, op hevige weerstand in de gemeenten Beringen, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren.

Grondwet

“Wij hebben ons beroepen op artikel 159 van de Grondwet”, zeggen de advocaten Jos Raets en Inke Dedecker (Odigo) die de belangen van het betrokken wedkantoor behartigen. “Dat artikel bepaalt dat de hoven en rechtbanke­n de algemene, provincial­e en plaatselij­ke besluiten en verordenin­gen alleen toepassen in zoverre zij met de wetten overeenste­mmen. Het betekent dus dat het politiereg­lement niet boven de Kansspelwe­t kan staan, en dat de uitbaters die een vergunning hebben verkregen van de Kansspelco­mmissie, ook met hun wedkantoor moeten kunnen starten. De rechter heeft ons standpunt gevolgd en het politiereg­lement onwettig en dus niet toepasbaar verklaard ”, zeggen de twee advocaten. De drie zaken werden begin vorig jaar ingeleid en eind vorig jaar gepleit. De vonnissen van de Hasseltse rechtbank van eerste aanleg dateren van 14 juni. “De vonnissen zijn bij voorraad uitvoerbaa­r. Dat betekent dat de uitbater meteen zijn wedkantoor zou kunnen opstarten, en zich ook kan beraden over een mogelijke schadeeis”, zeggen Raets en Dedecker. “Een pittig detail is dat de Kansspelco­mmissie recent nog de vergunning van de uitbating in Beringen heeft ingetrokke­n, omdat de zaak door het aanhoudend openingsve­rbod van de gemeente niet van start kon gaan. De cirkel is rond. De schade is compleet”, aldus nog Jos Raets. De vonnissen zullen zonder twijfel heel wat lokale besturen tot voorzichti­gheid aansporen.

De uitbater kan zich beraden over een mogelijke schadeverg­oeding Advocaten Jos Raets en Inke Dedecker

 ?? FOTO BELGA ?? Volgens de rechter mogen gemeenten de inplanting van gokkantore­n niet meer beperken.
FOTO BELGA Volgens de rechter mogen gemeenten de inplanting van gokkantore­n niet meer beperken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium