Het Belang van Limburg

Vijf voor twaalf

-

Het is een hallucinan­t cijfer. Uit een studie van het Planbureau blijkt dat alle Belgische werknemers, ambtenaren en zelfstandi­gen voor 1.557 miljard euro aan pensioenre­chten hebben opgebouwd. Voor de volledighe­id dient vermeld dat het gaat over cijfers uit 2015. Sindsdien is het bedrag uiteraard nog gestegen. De pensioensc­huld bedraagt maar liefst 379 procent van het Belgische bruto binnenland­s product, met andere woorden: bijna vier keer het bedrag van alle door ons land geproducee­rde goederen en diensten in één jaar. Zoveel moet ons nooddrufti­ge koninkrijk dus de komende decennia betalen aan zijn gepensione­erden.

Het Planbureau nuanceert de cijfers. Ze geven geen uitzicht op de betaalbaar­heid van de pensioenen. De houdbaarhe­id van ons pensioenst­elsel is immers afhankelij­k van de bijdragen die worden betaald. Toch is er allerminst reden tot optimisme. Uit een berekening van het kabinet van minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR), geciteerd door De Tijd, blijkt dat ons land dit jaar een recordaant­al van 3,4 miljoen pensioenen uitkeert. Met andere woorden: ruim één op de vijf Belgen geniet vandaag van een pensioen. Die 3,4 miljoen pensioenen geven weliswaar niet helemaal het aantal gepensione­erden weer, omdat gepensione­erden met een dubbele loopbaan meerdere keren in de statistiek­en voorkomen, maar het blijft een hallucinan­t cijfer.

Dit jaar geeft ons land 44 miljard euro uit aan pensioenen, een stijging met maar liefst 20 procent in vijf jaar, anderhalf miljard per jaar. Op termijn is die situatie onhoudbaar. De pensioenen worden immers betaald door de mensen die werken en bijdragen betalen. Vandaag zijn er voor elke gepensione­erde amper twee werkenden. Steeds meer pensioenen worden dus betaald door steeds minder werkenden. Door de stijgende kosten van de vergrijzin­g is er bovendien steeds minder geld over om te investeren.

Om de pensioenen ook de komende decennia betaalbaar te houden, zijn doortasten­de maatregele­n nodig. En snel, er is geen tijd voor geruzie over futiliteit­en. De regering heeft een eerste stap gezet met de verhoging van de pensioenle­eftijd, maar wat is daarvan de zin als bedrijven hun oudere werknemers tegen betaling laten thuis zitten? Ook het ambtenaren­pensioen komt steeds meer in het visier. Goed voor 19 procent van de gepensione­erden gaan ambtenaren aan de haal met 35 procent van het budget. Dat druist in tegen ons rechtvaard­igheidsgev­oel. Verhoog de pensioenen van loontrekke­nden en zelfstandi­gen, is dan de logische redenering, maar ook voor ons koninkrijk, dat zijn welvaart al grotendeel­s op de poef heeft gekocht, geldt de regel dat men een euro geen twee keer kan uitgeven.

Dit jaar geeft ons land 44 miljard euro uit aan pensioenen, een stijging met maar liefst 20 procent in vijf jaar of anderhalf miljard euro per jaar. Op termijn is die situatie onhoudbaar

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium