Het Belang van Limburg

“Verschrikk­elijk, zoveel doden”

Vlamingen in omgeving diep geschokt door drama

- Joos MEESTERS /

“Ons huis is weg, maar we leven gelukkig nog”, vertelt Cathérine Vervisch die net aan de brand kon ontsnappen. Het Lummense echtpaar Marleen Deferm en Benny Broos woont op enkele tientallen kilometers van de vuurhaard. Ze zijn erg geschokt door het grote aantal doden. De Vlaamse Cathérine Vervisch en haar dochter Lynnis wonen in de buurt van de (minstens) vier brandhaard­en en moesten vluchten. Ze wonen al vijf jaar in Portugal en verhuren er vakantiehu­isjes aan landgenote­n. Cathérine zegt dat ze plots een vuurtornad­o hun richting zag uitkomen. “Ik zag kleine vonkjes naar beneden vliegen en probeerde die eerst nog uit te stampen”, vertelt ze aan VTM Nieuws. “Niet veel later had ik door dat ik naar huis moest rennen, mijn dochters oppikken en wegwezen. “Je zag dat het dorp al helemaal omgeven was door vlammen. Toen wist: we moeten zien dat we de brand overleven. Ons huis is weg, maar we leven nog. Anderen in het dorp hebben minder geluk.”

Zwarte laag assen

“Verschrikk­elijk, zoveel doden”, zegt zegt Marleen Deferm (51), een Lummense die samen met haar man Benny Broos (60) de B&B Casa do Sapateiro runt in Lousã, op zo’n vijftig kilometer van de verwoesten­de bosbrand. “Voorlopig merken we hier niet te veel van de brand, behalve de grijze lucht en de brandgeur. En vanmorgen hebben we ons werk gehad om een zwarte laag assen weg te poetsen”, zegt Deferm.

In de regio is het alle hens aan dek. “Alle activiteit­en zijn afgelast omdat iedereen van de hulpdienst­en in het rampgebied actief is. Zelf kennen we niemand in het getrof- fen gebied, maar we hebben wel al gehoord over mensen die niet weten of hun huis er nog staat.” Marleen en Benny volgen het nieuws op de voet. “We krijgen al de hele dag telefoontj­es van mensen die vragen of alles oké is. Er zijn ook gasten die vragen of het wel veilig is om naar hier te komen.” Gisterenmi­ddag leek er geen direct gevaar. “We lezen dat de brand nu redelijk onder controle is. Vandaag zit de wind goed voor ons, zodat het vuur niet onze richting uit geblazen wordt.”

 ?? FOTO HBVL ?? Marleen Deferm en Benny Broos uit Lummen.
FOTO HBVL Marleen Deferm en Benny Broos uit Lummen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium