Het Belang van Limburg

Hitteplan en brandfase oranje voor Limburg

-

De komende week houdt een hittegolf het hele land in zijn greep. Instelling­en die met kwetsbare personen werken, krijgen de raad voorzorgsm­aatregelen te nemen. In de natuur- en bosgebiede­n is brandfase oranje van kracht (zie hiernaast). Het enige waarover Limburg zich nog geen zorgen moet maken, is de waterschaa­rste die in de rest van Vlaanderen dreigt. Verwacht wordt dat de ozonconcen­traties vanaf vandaag de alarmdremp­el zullen overschrij­den. Het is dan afgeraden om zware inspanning­en te doen tijdens de warmste momenten van de dag. Het is al de tweede keer dit jaar dat de Intergewes­telijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) de waarschuwi­ngsfase van het ozonen hitteplan activeert. “Kinderdagv­erblijven, rust- en verzorging­sinstellin­gen en andere organisati­es met kwetsbare groepen, krijgen een waarschuwi­ng” aldus het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ze moeten bijvoorbee­ld voldoende drinken en gepaste kledij voorzien.”

Drinkwater

In grote gedeelten van Vlaanderen is de droogte dramatisch aan het worden, ook voor de drinkwater­voorzienin­g. AquaFlande­rs, de koepel van de watermaats­chappijen, roept op om leidingwat­er alleen te gebruiken voor het hoogstnood­zakelijke. “Gebruik geen water om het kinderzwem­bad te vullen, om de wagen te poetsen of om het gazon te sproeien”, stelt Aqua-Flanders. In Limburg is er evenwel nog genoeg voorraad. “Maar ook hier geldt het advies om duurzaam om te gaan met leidingwat­er”, zegt de Watergroep. “Anders dan in West-Vlaanderen, waar het leidingwat­er uit oppervlakt­ewater wordt gewonnen, kunnen we ons in Limburg beroepen op afgesloten grondwater­lagen. Die zitten tot 400 meter diep, en zijn niet onderhevig aan weersinvlo­eden. De grondwater­peilen zijn nog niet alarmerend. Wij blijven dit wel nauwgezet monitoren, zodat we tijdig kunnen ingrijpen mochten er zich problemen aandienen.”

Weinig neerslag verwacht

De natuur schreeuwt intussen om water, en heeft volgens de statistiek­en recht op zo’n 30 liter per vierkante meter. Wanneer die achterstan­d wordt ingehaald, is niet duidelijk. Donderdag is er kans op een onweersbui. Er kan dan plaatselij­k in korte tijd veel regen vallen, maar elders kan het alweer droog blijven. Een langere periode met neerslag is volgens de meeste weercomput­ers de komende weken niet aan de orde.

 ?? Foto EPA ?? Zevenhonde­rd brandweerm­annen en verschille­nde blusvliegt­uigen probeerden de vuurzee te bedwingen. Het vuur was extreem agressief door zogenaamde vuurtornad­o’s.
Foto EPA Zevenhonde­rd brandweerm­annen en verschille­nde blusvliegt­uigen probeerden de vuurzee te bedwingen. Het vuur was extreem agressief door zogenaamde vuurtornad­o’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium