Het Belang van Limburg

“Niet blindstare­n op één bron van ultrafijn stof”

- Guido CLOOSTERMA­NS

HASSELT - “Als we de komende jaren de problemati­ek van de luchtvervu­iling door ultrafijn stof willen aanpakken, dan mogen we ons niet blindstare­n op één bron, maar alle bronnen aanpakken.” Dat zegt milieuepid­emioloog Tim Nawrot van de Universite­it Hasselt naar aanleiding van metingen door deze krant (zie HBvL 17-18/6).

Milieu-epidemiolo­og Tim Nawrot doet al verscheide­ne jaren onderzoek naar de gevolgen van slechte luchtkwali­teit voor de volksgezon­dheid. Hij is inmiddels een internatio­nale autoriteit op dit vlak. Zo volgt hij in het kader van een grootschee­ps en langdurig Europees onderzoek momenteel ruim 1.500 moeders en hun kinderen van bij de geboorte. Het onderzoek ging in 2012 van start en bestudeert niet alleen de gevolgen van de luchtkwali­teit op de ontwikkeli­ng van moeder en kind.

Zo blijkt dat kinderen die geboren worden in streken met vuilere lucht meer kans maken op een lager geboortege­wicht. Bovendien scoren ze minder goed op cognitieve tests. Zes procent van de hartaanval­len wordt veroorzaak­t door slechte lucht, in België leven we gemiddeld negen maanden minder lang door de gevolgen van vervuilde lucht. Zoals u het voorbije weekend in uw krant kon lezen, is luchtvervu­iling niet beperkt tot steden en grote verkeersad­ers. Daarbij werd voor het eerst op meerdere plaatsen in Limburg ook het zogenoemde ultrafijn stof gemeten. Ultrafijn stof zijn deeltjes in de lucht die kleiner zijn dan 0,1 micrometer. Ieder deeltje is 10.000 keer kleiner dan een millimeter en niet met het blote oog te zien. “Tot op heden zijn er alleen Europese normen voor fijn stof PM10 en PM2,5”, legt Tim Nawrot uit. “Voor ultrafijn stof bestaan die normen niet. Nochtans is ultrafijn stof des te schadelijk­er omdat het door de kleine omvang makkelijke­r via de longen in de bloedbaan terecht komt en op die manier ook andere organen kan bereiken. Uiteindeli­jk zou de regel moeten zijn: hoe minder ultrafijn stof, des te beter.”

Overal

Volgens Tim Nawrot komt ultrafijn stof overal voor, maar is het niet overal even schadelijk. Zo is dieselroet, dat poly-aromatisch­e koolwaters­toffen bevat, gevaarlijk­er dan bijvoorbee­ld een barbecue. “De samenstell­ing van fijn stof is niet overal en altijd dezelfde”, legt hij uit. “Fijn stof kan het gevolg zijn van de verdamping van zeezout en van opwaaiend zand. Ik wil hoe dan ook geen paniek veroorzake­n. De luchtkwali­teit is er de voorbije jaren over het algemeen licht op vooruit gegaan.”

Om de problemati­ek van het ultrafijn stof aan te pakken, is het volgens Tim Nawrot belangrijk dat we ons niet blindstare­n op één bron. “We mogen ons niet fixeren op één sector, alle sectoren moeten een inspanning doen. Ultrafijn stof is niet alleen afkomstig van het verkeer, de industrie en de landbouw, maar ook van verwarming en houtverbra­nding.”

Tim Nawrot vraagt zich ook af of ons land zich nog verder moet profileren als logistieke draaischij­f van Europa. “Door het monteren van roetfilter­s is de uitstoot van fijn stof door het transport de voorbije jaren gedaald. Maar door de stijging van het verkeer is die daling weer deels teniet gedaan. Ook vraag ik mij af of de uitbreidin­g van de Antwerpse haven zo’n goed idee is, want al die containers komen ook op de weg terecht, met alle gevolgen voor de luchtkwali­teit.”

 ?? FOTO SM ?? Onderzoeke­r Tim Nawrot.
FOTO SM Onderzoeke­r Tim Nawrot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium