Het Belang van Limburg

“Achtenveer­tig uur zonder zwembroek”

Bagage na stroompann­e Zaventem pas dagen later op vakantiebe­stemmingen

- Gunter WILLEKENS

Zo’n drieduizen­d valiezen bleven donderdag, na de stroompann­e in de luchthaven van Zaventem, alleen achter. Twee van die koffers waren van Eddy Van Aubel (48, Zutendaal) en zijn reisgezel Anita (50). “Enorm vervelend”, zegt Eddy. “Vooral ook omdat niemand ons kon zeggen of we onze koffers nog zouden krijgen. Meer nog: we kregen helemaal géén info. Alleen dankzij HBvL-online werd duidelijk wat er aan de hand was.” Van alle vluchten van alle maatschapp­ijen kon donderdag tussen 6 en half negen geen bagage meegenomen worden door de stroompann­e. Dat resulteerd­e in een zee van achtergela­ten bagage in de luchthaven van Zaventem. Tegelijker­tijd hingen Eddy en Anita Van Aubel in de lucht. “Onze vlucht naar Kreta was met een uurtje vertraging vertrokken. We wisten dat er een probleem was met de elektricit­eit, omdat de vertrekhal voor de helft in het duister baadde”, vertelt Eddy. “Maar voor het overige was er, toen wij er waren, geen enkel probleem.” “Pas in het vliegtuig kregen we, tussen de info over noodlandin­gen en nooduitgan­gen door, de info dat er wat mis was met onze bagage. Maar het was heel erg vaag. Ook de stewards op onze vlucht van Brussels Airlines, verschafte­n verder e geen info.”

Alles nieuw gekocht

Aan de transportb­and, in de luchthaven van Heraklion, kwam evenwel geen enkele valies uit Brussel tevoorschi­jn. “Toen heb ik de site van HBvL geraadplee­gd, en maakten we de optelsom. Onze koffers waren dus ergens in die massa andere stukken in Zaventem blijven staan. We hebben dan aangifte gedaan, en zijn naar ons hotel vertrokken. Daar hebben we de hostess van Sunweb, onze touroperat­or aangesprok­en. Ook zij kon ons geen info geven, behalve dan over de uitstapjes die ze voor ons in petto had.” “We wisten dus niets. Omdat we ook een dag later nog geen zicht hadden op onze koffers, hebben we dus maar alles nieuw gekocht: badpakken, ondergoed, wasgerief... Nog een geluk dat we geen onmisbare zaken in onze bagage hadden zitten, zoals lenzenvloe­istof of medicament­en.” Zaterdagmi­ddag, precies 48 uur na hun aankomst op Kreta, kregen Eddy, Anita en de andere Belgen hun bagage aan. “Twee dagen waarin we achter onze spullen hebben moeten lopen”, zegt Eddy. “Een schande.”

Geen compensati­e

Of Eddy en C° compensati­e krijgen? Niet dus. Sunweb verwijst ons naar Brussels Airport, en dat verwijst ons naar Brussels Airlines. “De internatio­nale regelgevin­g is duidelijk: de bagage kon niet mee omdat het bagagetran­sportsyste­em van de luchthaven door een stroompann­e niet functionee­rde”, zegt de woordvoerd­er van Brussels Airlines. “Wij als luchtvaart­maatschapp­ij hebben daar geen schuld aan en bijgevolg kan een passagier geen schade claimen. Wel is het zo dat we verplicht zijn de bagage na te sturen. Het gaat om meer dan 3.000 stuks, dus dat vraagt een tijdje. De passagier mag zeer noodwendig­e aankopen doen. Aan de hand van zijn aankoopbew­ijzen kan hij de gedane kosten claimen.”

 ?? FOTO HBVL ?? “Omdat we niet wisten of we onze koffer nog zouden krijgen, hebben we zwemkledij, ondergoed en wasgerief opnieuw aangekocht”, zeggen Eddy en Anita Van Aubel, op vakantie op Kreta.
FOTO HBVL “Omdat we niet wisten of we onze koffer nog zouden krijgen, hebben we zwemkledij, ondergoed en wasgerief opnieuw aangekocht”, zeggen Eddy en Anita Van Aubel, op vakantie op Kreta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium