Het Belang van Limburg

Assemblée vol groentjes

Ruime absolute meerderhei­d maar geen vloedgolf voor partij president Macron bij historisch lage opkomst

- Marc VAN DE WEYER

PARIJS - De Franse kiezers hebben president Emmanuel Macron gisteren, in de tweede ronde van de Assembléev­erkiezinge­n, een comfortabe­le absolute meerderhei­d gegund. Hun historisch lage opkomst legt echter een schaduw over de overwinnin­g. Die werd ook niet de aangekondi­gde (en gevreesde) vloedgolf - waardoor er toch nog een parlementa­ire oppositie overblijft. Emmanuel Macron kan de volgende vijf jaar regeren met een ruime volstrekte meerderhei­d in de Franse volksverte­genwoordig­ing. De presidenti­ële partij La République en Marche (LREM) en haar bondgenoot MoDem haalden volgens prognoses van Ipsos en Kantar Sofres 355 tot 365 zetels. “De Franse kiezers hebben de president en de regering een duidelijke meerderhei­d gegeven. Ze kozen hoop boven woede, optimisme boven pessimisme”, verklaarde premier Edouard Philippe: “Een jaar geleden kon niemand zich deze vernieuwin­g inbeelden. Het is te danken aan de wilskracht van de president dat de democratie een nieuwe adem vindt. Het is ook te danken aan de Fransen die het parlement een nieuw gezicht wilden geven.”

Afgang klassiek links/rechts

LREM - dat een jaar geleden als’beweging’ door Macron opgericht werd - reduceert de klassieke partijen en hertekent het politieke landschap. Maar er blijft een betekenisv­olle opposition­ele tegenkrach­t in de Assemblée. De conservati­eve Les Républicai­ns vormen daarin de grootste partij met 125 tot 135 zetels in de peilingen. “Onze stem in de Assemblée blijft krachtig. We zullen haar duidelijk laten horen. Maar we zullen ook moeten beginnen met de heropbouw van onze partij”, kondigde LR-kopstuk François Baroin aan.

De socialiste­n van vorig president Hollande houden 46 zetels over. “Onze afgang valt niet te ontkennen”, aldus eerste secretaris JeanChrist­ophe Cambadélis, die zijn ontslag aankondigd­e: “Links moet veranderen, naar vorm en inhoud, om nationalis­me en neoliberal­isme het hoofd te bieden.”

Le Pen in Assemblée

Het extreemrec­htse Front National komt met 5 tot 8 zetels in de Assemblée (nu 2). Daaronder die van Marine Le Pen in haar noordelijk­e bastion Hénin-Beaumont. Le Pen haalde 67 procent van de stemmen en maakt haar entree in het parlement. Haar vicevoorzi­tter Florian Philippot verloor dan weer zijn duel in het departemen­t Moselle. Het FN haalt niet genoeg zetels om een fractie te vormen (dat zijn er 15). De uitslag is een ontgoochel­ing, vergeleken met de hoge verwachtin­gen van enkele maanden terug. Teleurstel­ling ook voor het radicaal-linkse La France Insoumise van de in Marseille verkozen JeanLuc Mélenchon. De partij haalt in de polls zo’n 25 tot 30 zetels.

“Geen blanco cheque”

Vorige week zag het er naar uit dat LREM als een pletwals door het partijenla­ndschap zou trekken. hadden het over meer dan 460 zetels. Die ‘raz de marée’ bleef uit.

“De kiezers hebben ons een ruime meerderhei­d gegeven maar geen blanco cheque,” aldus regeringsw­oordvoerde­r Christophe Castaner - zelf herkozen in de Provence. “Ze hebben ons duidelijk gemaakt dat we de meerderhei­d zorgvuldig moeten gebruiken.” Castaner was een van de zes ministers die hun zetel wonnen en daardoor in de regering kunnen blijven. Ook de door affaires in opspraak geraakte minister Richard Ferrand haalde zijn slag thuis.

Groentjes

Het werd geen tsunami maar toch blijft de overwinnin­g van LREM een omwentelin­g in de Assemblée. De nieuwe lichting leden omvat honderden politiek onbeslagen nieuwkomer­s - in de media ‘les bizuths’ (groentjes) gedoopt. In tegenstell­ing tot hun tegenhange­rs in ‘klassieke’ fracties die door ervaren collega’s ingewijd worden, zullen de LREM-novicen grotendeel­s zelf moeten leren hoe zich te gedragen in debatten, hoe agenda’s te beheren - de hele organisati­e van het wetgevende en controlere­nde werk van een parlement. Wordt het een fractie van jaknikkers die beseffen dat ze hun positie aan hun aanvoerder te danken hebben? Of een gezelschap solisten die zich ten koste van partijdisc­ipline willen profileren in de ogen van hun kiezers?

Historisch lage opkomst

De kracht van Macrons overwinnin­g werd ook aangetast door het recordaant­al thuisblijv­ers. 56 procent van de kiezers kwam niet opdagen, een historisch lage opkomst. “Dit is geen goed nieuws voor de democratie”, gaf premier Philippe toe. Politici voerden als mogelijke reden aan dat de Fransen het voorbije jaar zeven keer naar de stembus gevorderd werden, vier keer sinds eind april. LREM-kiezers uit de eerste ronde zouden thuis gebleven zijn omdat peilingen toch een monstersco­re beloofden.

 ?? Foto EPA ?? President Macron poseert voor een selfie.
Foto EPA President Macron poseert voor een selfie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium