Het Belang van Limburg

“Zenuwachti­g in hun plaats”

Kunststude­nten strijden voor plekje bij laureaten Wanatoepri­js in C-mine

- Joos MEESTERS

GENK - “En ik die dacht dat ik had toegezegd voor een uurtje deliberere­n”, lacht jurylid Noël Slangen. Een misrekenin­g van formaat, want de jury van de Wanatoepri­js had zaterdag de hele dag haar handen vol met het beoordelen van afstudeerp­rojecten van kunststude­nten. Plichtsbew­ust ging ze op zoek naar de tien laureaten die kans maken op de begeerde onderschei­ding die deze krant vrijdag uitreikt.

“Is de jury al gepasseerd?” De Spaanse Maria Gil Ulldemolin­s (30) komt Studio Pieter Stockmans op C-mine in Genk binnengest­ormd. “Ik heb uren op de trein vanuit Brussel gezeten.” Ze slaakt een diepe zucht als ze verneemt dat ze nog niet te laat is. “Ik zit pas sinds november op deze school”, vertelt ze. “Ik kende de Wanatoepri­js nog niet, maar een nominatie lijkt me ideaal om als Spaanse een plekje te veroveren in het lokale kunstenlan­dschap.”

Overschot van gelijk heeft ze. Voor de twaalfde keer al gaan Het Belang van Limburg en huis voor actuele kunst Z33 op zoek naar de beste afstuderen­de kunststude­nten in Limburg, van PXLMusic over PXL-MAD School Of Arts en LUCA School Of Arts tot de opleidinge­n architectu­ur en interieura­rchitectuu­r van de UHasselt. Zaterdag werden 143 eindwerken gekeurd in de gebouwen van C-mine. Voor alle laureaten is er ruime aandacht in de krant, de uiteindeli­jke winnaar ontvangt daarboveno­p een geldbedrag van 1.000 euro. Maria’s collega Joshe Bruggen (24) uit Riemst, eveneens studente Vrije Kunsten, staat de zenuwen te verbijten. “Natuurlijk zou een nominatie geweldig zijn, het kan je altijd een stapje vooruithel­pen.” Of ze een strategie heeft om de jury te overtuigen? “Niet over mijn woorden struikelen zou fijn zijn.”

Dyslexie

Intussen legt de jury Jasper Verbeeck (23) uit Mol, student Communicat­ie & multimedia design, op de rooster. Jasper - zelf dyslectisc­h - legt uit dat hij een realityspe­l gemaakt heeft dat kinderen zonder dyslexie laat ervaren hoe het is om de leerstoorn­is te hebben. De jury wil weten wat hij geleerd heeft uit zijn ondernemin­g. Jasper weet zich behoorlijk te redden, maar vloekt wanneer zijn iPad hapert. “Twee jaar voorbereid­ing en uitgereken­d nu laat de technologi­e het afweten”, sakkert hij. Sarah Reynders (24), de winnares van de vorige editie van de Wanatoepri­js, zit in de jury. “Vreemd om nu aan de andere kant te staan”, zegt ze. “Vanmorgen was ik zenuwachti­g in de studenten hun plaats.”

Terwijl er broodjes op tafel komen, scheiden de juryleden het kaf van het koren. Wat de ene “best interessan­t” vindt, noemt de andere “hobbybeurs”-niveau. Maar meestal is er opvallende eensgezind­heid. “We gaan op zoek naar tien mensen die noodzaak en buikgevoel combineren. Als die twee mekaar kruisen, heb je studenten die in aanmerking komen voor de Wanatoepri­js”, zegt jurylid Heleen Van Loon. Wie die tien laureaten zijn, leest u bovenaan deze pagina. Woensdag stellen we ze voor in een extra bijlage bij deze krant. De uiteindeli­jke winnaar wordt vrijdag bekendgema­akt.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De jury beoordeelt het werk van Jasper Verbeeck: “Twee jaar voorbereid­ing en uitgereken­d nu laat de technologi­e het afweten.”
FOTO RAYMOND LEMMENS De jury beoordeelt het werk van Jasper Verbeeck: “Twee jaar voorbereid­ing en uitgereken­d nu laat de technologi­e het afweten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium