Het Belang van Limburg

Huis onbewoonba­ar na dakbrand

Oma en kleinkinde­ren verwittigd door buurvrouw

- Jozef CROUGHS

De bewoners van de Katseistra­at in Gingelom werden zaterdagoc­htend rond 8.30 uur opgeschrik­t door een felle brand. Het vuur werd waarschijn­lijk veroorzaak­t door kortsluiti­ng tussen het plafond van de kamer op de eerste verdieping en het dak van het huis van Willy Boonen. De bewoonster en haar drie kleinkinde­ren konden op tijd verwittigd worden. Ze worden opgevangen door familie. Het huis is tijdelijk onbewoonba­ar, door de hevige brand moest veel bluswater ingezet worden. Het was een van de overburen die rook vanonder de dakpannen zag ontsnappen aan de Katseistra­at. Zij heeft meteen alarm geslagen en is de bewoners gaan verwittige­n. Enkel de vrouw des huizes was aanwezig, samen met haar drie kleinkinde­ren en het hondje van het gezin. Ze konden allemaal op tijd buiten raken en werden op een veilige locatie ondergebra­cht.

Rookschade

De brandweer van Sint-Truiden was in de buurt voor een interventi­e en kon dan ook zeer snel ingrijpen. De naastligge­nde woning kon gevrijwaar­d worden, wel is er daar lichte rookschade. “Toen we toekwamen, was meteen duidelijk dat het om een dakbrand ging”, zegt brandweerk­apitein Leon Smets. “Het vuur situeerde zich

Leon Smets brandweer Sint-Truiden op zolder in de tussenruim­te tussen het dak en het plafond van de slaapkamer.”

Er wordt gedacht in de richting van een elektrisch­e kortsluiti­ng. “Wij hebben zwaar moeten uithalen met water om de moeilijk bereikbare brandhaard te bestrijden.”

Wij hebben zwaar moeten uithalen met water want de brandhaard was erg moeilijk te bereiken

Bluswater

Door het doorsijpel­ende bluswater is het huis tijdelijk onbewoonba­ar. Om het te beschermen tegen mogelijke regen is er een groot zeil over het huis gelegd.

“Ik was al de nodige stappen aan het ondernemen om de familie onderdak te geven, tot ik hoorde dat ze bij familie terecht kunnen tot de woning weer bewoonbaar is”, klinkt burgemeest­er Patrick Lismont.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? De rook kwam al volop door het dak bij aankomst van de brandweer.
FOTO JOZEF CROUGHS De rook kwam al volop door het dak bij aankomst van de brandweer.
 ?? FOTO JCR ?? Ook het hondje kon door de buren gered worden.
FOTO JCR Ook het hondje kon door de buren gered worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium