Het Belang van Limburg

Chinezen kopen ‘spulletjes’ voor de tuin op antiekmark­t

Touroperat­or laat twee bussen Chinese toeristen los op Tongeren

- Dirk ROEFFLAER

Gewapend met een zonnehoedj­e en de nodige fototoeste­llen zijn zondag een veertigtal Chinezen neergestre­ken op de antiekmark­t in Tongeren. De oude huisjes van Bokrijk hebben al enkele jaren de aandacht van Chinese touroperat­ors. Nu was het aan tastbaar antiek. Vooral ‘oude Europese spullen’ om hun tuin te decoreren, stonden op het verlanglij­stje van de toeristen. Het was een delegatie van welgeteld 42 Chinezen die halt hield aan de grootste antiekmark­t- en brocantema­rkt van de Benelux. Wie kuiert over de markt hoort al veel langer een allegaartj­e aan talen, maar sinds een tijd zijn ook de Aziatische bezoekers in de opmars. “De Aziatische markt heeft uiteraard een enorm potentieel, want ze zijn daar met heel veel”, zegt toerismesc­hepen Marc Hoogmarten­s.

Huanying

Het was nu voor de eerste maal dat een commerciël­e Chinese touroperat­or - Elite Travel Consulting - met een buslading toeristen naar Tongeren afreisde om er de antiekmark­t te bezoeken. “Dankzij de gebundelde inspanning­en van VisitFland­ers in Peking zelf en Toerisme Tongeren wisten we de deur naar China te openen. Deze toeristen hebben overigens een zeer specifieke interesse in ‘tuinproduc­ten’. Daar zijn ze heel gericht op zoek naar gegaan.”

De Aziatische gasten arriveerde­n met twee touringcar­s: de ene uit Brussel en de andere uit Genk waar ze het openluchtm­useum van Bokrijk hebben aangedaan. Tijdens hun 15-daagse rondreis door Vlaanderen en Nederland zullen ze verscheide­ne tuinen en parken bezichtige­n. Uitgedost in westerse kledij en een zonnehoedj­e werden ze aan de Maastricht­erstraat opgewacht met de boodschap ‘ Huanying, van harte welkom’. Een bord dat meteen volop op veel foto’s mocht rekenen. Hierna trok het bonte gezelschap naar Toerisme Tongeren waar ze werden verwelkomd met een pakket toeristisc­he folders mét een promofolde­r voor de antiekmark­t in het Chinees. Hoogmarten­s gaf Elite Travel en VisitFland­ers meteen ook een replica van de Tongerse Mijlpaal mee. “Ik hoop dat die jullie nogmaals de weg naar Tongeren wijst.”

De kroonprins van Thailand komt ook kopen op de antiekmark­t. En hij durft nog afpingelen

Juwelen

Volgens economiesc­hepen Guy Schiepers is het niet de eerste maal dat groepen journalist­en uit China of andere Aziatische landen de Tongerse antiekmark­t en de stad in beeld brengen: “Toerisme Tongeren onderhoudt nauwe contacten met de buitenland­kantoren van Toerisme Vlaanderen. De Aziatische landen betekenen een enorm groeipoten­tieel.” Marktleide­r Natascha Verjans wist dat de kroonprins van Thailand Natascha Verjans

marktleide­r regelmatig naar de antiekmark­t komt: “Hij kondigt zijn bezoek op voorhand aan en brengt 40 lijfwachte­n en bewakers mee. Sinds hij vorig jaar zijn overleden vader Bhumibol heeft opgevolgd, hebben we hem nog niet gezien. De man komt hier meubels kopen om zijn paleis in te richten. En hij durft af te pingelen.”

De Chinese Anna Xu was wel makkelijk bereid om hier 1.000 dollar te besteden aan antiek: “Ik zoek oude dingen waarmee ik iets nieuws kan maken. In China zijn er ook rommelmark­ten, maar daar vind je geen Europese spullen. Juwelen zijn hier bijvoorbee­ld veel groter dan in China”, beschrijft ze.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De Chinezen waren vooral op zoek naar snuisterij­en voor de tuin.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De Chinezen waren vooral op zoek naar snuisterij­en voor de tuin.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Gewapend met camera’s en zonnehoedj­es...
FOTO KAREL HEMERIJCKX Gewapend met camera’s en zonnehoedj­es...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium