Het Belang van Limburg

Wat moet u weten over Letland?

-

Profession­ele omkadering

De omkadering bij de Belgische vrouwenbas­ketbalploe­g is de voorbije jaren een stuk profession­eler geworden. “Als we de volgende jaren continuïte­it in onze structuur kunnen brengen is er heel veel mogelijk”, zegt Philip Mestdagh daarover. De bondscoach heeft een punt. Van 2007 tot 2014 was het een duiventil bij de Cats. Maar nu is er eindelijk stabilitei­t en is de omkadering op niveau. Op dit EK kan de bondscoach naast zijn assistent Pierre Cornia rekenen op twee kinesisten, een dokter, een fysical- en mental trainer en een team- en sportief manager.

Talentvols­te generatie

In 2011 won België op het EK U18 de eerste Belgische gouden medaille ooit in het basketbal. In die ploeg zaten onder meer Emma Meesseman (Ekaterinab­urg), Julie Vanloo (Lulea) en Antonia Delaere (Castors Braine). Meesseman (24) is momenteel één van de sterkste Europese speelsters op haar positie en is de exponent van dit succesvoll­e team.

The Legendary Ann Wauters

Ann Wauters had enkele jaren geleden afscheid genomen van de Cats, maar onder bondscoach Mestdagh vierde ze haar comeback. In deze jonge ploeg is haar ervaring van goudwaarde, dat bewees ze in de verlenging tegen Rusland. De vijfvoudig­e Europese Speelster van het Jaar wordt in het officiële EK-programmab­oekje trouwens omschreven als The Legendary Ann Wauters en op het parket bewijst de intussen al 36-jarige Wauters dat ze verre van versleten is. “We gaan vol voor winst tegen de Letten, dan kan ik genieten van een extra dagje rust”, lacht Wauters.

Positieve sfeer

Begin jaren 2000 was er met Wauters, Wambé en De Mondt ook al een gouden generatie. Dat resulteerd­e toen in een zesde (2003) en zevende (2007) plaats op het EK. Maar voor de Spelen of een WK kon die ploeg zich nooit kwalificer­en. De sfeer was toen niet altijd goed. Nu zijn er nauwelijks spanningen, is er geen jaloezie en heerst er al enkele jaren een positieve vibe, ook bij het publiek. “De Cats? Dat zijn mijn vriendinne­n. Ik vind het een eer om voor België met dit team te spelen”, zegt Emma Meesseman.

Bondscoach Mestdagh

Last but not least is er bondscoach Philip Mestdagh (54). De achtste bondscoach sinds 2003 lijkt eindelijk de juiste man op de juiste plaats. Als het gezond verstand zegeviert, moet hij – ongeacht het resultaat op dit EK – de kans krijgen om zijn project met deze jonge kern verder te ontplooien. Mestdagh combineert volgend seizoen zijn taak van bondscoach wel met het trainersch­ap bij Namen. Als de Belgian Cats vandaag winnen tegen Letland zijn ze rechtstree­ks geplaatst voor de kwartfinal­e. Bij verlies wacht morgen een play-offwedstri­jd. Letland wordt een helse klus volgens Ann Wauters. “Ik ken verschille­nde van hun speelsters. Ze zijn niet supergroot, maar hun inside speelsters zijn sterk en snel.”

Letland was de voorbije zes EK's telkens van de partij. De vierde plaats in 2007 op het EK Italië was de beste ooit.

 ?? FOTO BELGA ?? Immense vreugde bij Marjorie Carpreaux en Julie Vanloo na winst tegen Rusland.
FOTO BELGA Immense vreugde bij Marjorie Carpreaux en Julie Vanloo na winst tegen Rusland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium