Het Belang van Limburg

Van Aert wint opnieuw

Van Aert en Van der Poel kunnen ook uitblinken op de weg

- HugoHugo COOREVITS

Van Avermaet is onvoldaan na een zeer anonieme ronde van Zwitserlan­d met BMC. Hij had vooraf aangegeven dat het geen doel op zich was, maar met een vijftiende plaats in Bern als beste resultaat oogt de balans toch erg mager. “Het is geen superronde geweest”, zegt Van Avermaet. “Het is zoals de Dauphiné vorig jaar. Om een of andere reden ligt de Tour mij gewoon beter.”

Toch zal de olympische kampioen zondag als één van de topfavorie­ten vertrekken. Van Avermaet gaf al aan dat hij wil inzetten op een sprint: “Ik ben toch bij de beste tien renners van België op dat parcours. Neen, ik ga niet aanvallen. Ik durf sprinten.” De De hernieuwde hernieuwde Elfstede Elfstedenr­onde kreeg kreeg gisteren gisteren dezelfde dezelfde uitslag als het het WK WK veldrijden: veldrijden: 1. 1. WoutWo van Aert, Aert, 2. 2. Mathieu Mathieu van van der der Poel. Veld of of weg, weg, het het maakt maakt blijkbaarb­lijkb geen verschil. verschil. Maar Maar waarom waarom kiezen beide beide veldrittop­pers veldrittop­pers dan dan niet vol voor voor de de weg? weg? Het Het antwoordan­two is simpel: simpel: zou zou u u bereid bereid zijn zijn om vijftig procent procent van van uw uw loon loon in in te t leveren? Wout Wout van van Aert Aert en en MathieuMa van der der Poel Poel (beiden (beiden 22) 22) ve verdienen in hethet veldrijden veldrijden elk elk dik dik eene miljoen euro euro per per jaar, jaar, dus dus blijftblij­f het wegwielren­nen wielrennen voorlopig voorlopig van v ondergesch­ikt geschikt belang: belang: een een m middel om zich zich perfect perfect voor voor te te bereidenbe­re op de volgende volgende crosswinte­r. crosswinte­r. Beiden B zijn trouwens trouwens ook ook nog nog niet niet uitgekeken­u op op het het veldrijden. veldrijden. IntussenIn­tus tasten ze ze wel wel hun hun mogelijkhe­denmogelij­khe af en dat datgaathen­goedafgaat hen goed af. VanVa Aert was leider in de Ronde van België en won vorige zondag de Ronde van Limburg en gisteren de Elfstedenr­onde. Mathieu van der Poel sprintte zich naar etappewins­t in de Ronde van België, werd tweede op de Wereldbeke­r mountainbi­ken in Albstadt, reed alles en iedereen aan flarden in de Boucles de Mayenne en verloor gisteren in Brugge van zijn eeuwige concurrent.

“Natuurlijk is het leuk om te winnen, maar ik zou niet ongelukkig geweest zijn als ik net naast het podium was gevallen”, zei Van Aert gisteren. Koersen zonder druk dus, geen stress om te moeten winnen, geen rankings te verdedigen.

Buffer

Toch zet Wout van Aert volgend seizoen de eerste stap. Hij is bereid om dan twaalf crossen minder te rijden en eventueel één regelmatig­heidsklass­ement te laten vallen, om dan de Vlaamse voorjaarsk­oersen van 2018 te rijden. Van der Poel is bijlange zo ver nog niet. De kleinzoon van Raymond Poulidor wil zich vooral amuseren: de ene dag op de crossfiets, de andere dag op de mountainbi­ke en tussendoor eens op de wegfiets. De dag dat Van Aert en Van der Poel écht de stap zetten naar de weg, verliest niet enkel de cross zijn smaakmaker­s, maar wordt het voor beide renners volslagen anders. Om te verdienen wat ze nu op hun bankrekeni­ng krijgen, moeten ze al een klassieker winnen. De wegrenners die gemakkelij­k de kaap van één miljoen euro ronden, zijn niet zo dik gezaaid. En moeten scoren bij een Worldtourp­loeg is nog iets anders dan af en toe een succesje halen in het Europese circuit. Vraag dat maar aan Zdenek Stybar en Lars Boom, hoewel die allebei al de Eneco Tour wonnen en een rit meepikten in de Tour de France. Als Van Aert en Van der Poel over pakweg drie jaar de stap naar de weg zetten, dan hebben ze al een financiële buffer opgebouwd. Lukt het hen dan niet om vrij snel bij de wereldtop aan te sluiten, hebben ze nog altijd veldrijden (Van Aert) en/of mountainbi­ken (Van der Poel) als vangnet. Zowel in het kamp van Wout Van Aert als dat van Van der Poel meldde zich ook nog geen Worldtourp­loeg met een concreet financieel voorstel.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ?? FOTO BELGA ?? Wout van Aert stond opnieuw bovenaan het podium.
FOTO BELGA Wout van Aert stond opnieuw bovenaan het podium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium