Het Belang van Limburg

“Het vat was af”

- Paul DE KEYSER

Na fraaie winst tegen Italië werden de vermoeide Red Dragons gisteren in de Antwerpse Lotto Arena door een oppermacht­ig Frankrijk opnieuw met de voeten op de grond gezet. Dat betekende zo goed als zeker – er moesten gisteravon­d nog twee matchen worden afgewerkt – geen Final 6. Na het jammerlijk­e verlies tegen Canada had het verrassend­e succes tegen Italië weer perspectie­ven geopend voor een onuitgegev­en ticket voor de Final 6 van de World League. Eén voorwaarde echter: gisteren moest gewonnen worden van Europees kampioen Frankrijk, de leider in de stand en straks ook tegenstand­er in de groepsfase van het EK.

Een paar luttele minuten zat het erin, maar al snel bleken de Red Dragons een maatje te klein voor de beste ploeg van het moment. “Het vat was leeg”, beaamde coach Vital Heynen. “Wel nog willen, maar niet meer kunnen. Uiteindeli­jk is het niet tegen Frankrijk dat we het hebben verspeeld, maar vrijdag tegen Canada.”

Op dat ogenblik maakten de Dragons nog altijd een waterkansj­e op de Final 6, maar hadden ze hun lot niet meer in eigen handen. “En toch hebben we onze fans iets laten zien”, vond een ontgoochel­de captain Sam Deroo. “Tenslotte deden we mee tot de slotdag, al moet ik bekennen dat we op dit ogenblik niet kunnen winnen van Frankrijk. Tegen het EK schrijven we misschien een ander verhaal.”

Ploeg in opbouw

Ook Vital Heynen zag dat er nog één en ander te doen valt in het vooruitzic­ht van het ultieme WKkwalific­atietornoo­i van volgende maand in Kortrijk en het EK later deze zomer. “Ik zie nog héél veel werk. Wat blokverded­iging betreft, horen we absoluut nog niet tot de wereldtop en valt een ongelofeli­jke vooruitgan­g te boeken. De grootste marge zit echter in het hoofd. Leg me het slappe vertoon van die eerste twee sets tegen Canada eens uit. En waarom ging het een dag later zo veel vlotter? Of was de tegenstand­er dan zo veel beter? Nee toch?”

“Ik heb soms de indruk dat een Belg eerst in de shit moet zitten vooraleer hij zich honderd procent geeft. Hoe los je dat op? Eerlijk, ik weet het niet. Ik zie het als een proces voor een ploeg in opbouw zoals de onze, waarbij onze recente overwinnin­gen tegen landen als Servië, de States en Italië voor onszelf moeten bevestigen dat we het kunnen. Dit moet ons een wow- gevoel bezorgen, waarmee we de komende maanden aan de slag kunnen. Tegen het EK moet er dat zeker aan te zien zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium