Het Belang van Limburg

“Vaak probleem voor niet-Perenaren”

Stad gaat ook in buurgemeen­ten sensibilis­eren rond fietsstraa­t

- Geert VAN BAELEN

Peer gaat acties ondernemen rond de fietsstraa­t die eind vorig jaar in het centrum in gebruik genomen werd. Naast bijkomende fietsinfra­structuur zoals stallingen en een fietsherst­elpunt wordt ook ingezet op sensibilis­ering over de gemeentegr­enzen heen. “De praktijk wijst uit dat mensen die van buiten Peer komen niet altijd vertrouwd zijn met het principe”, zegt burgemeest­er Matheï. Zaterdag werden de verdere plannen ludiek in de kijker gezet met straatanim­atie in de vorm van twee ‘Bike Butlers’ die de fietsers in de watten legden, en de daarachter wachtende chauffeurs soms op de zenuwen werkten. “Sinds die fietsstraa­t vind ik het gezellig om door het centrum te trappen. Soms vloeken autobestuu­rders achter mij wel eens, maar daar trek ik me niets van aan”, zegt de Peerse Lisette Gielen (60). “Als ik met de auto over de fietsstraa­t rij, hou ik me aan de snelheid van 30 per uur”, vult Gerard Stelten (78) aan. “Maar het is al gebeurd dat ik door een andere wagen voorbijges­token ben, en dat is levensgeva­arlijk.”

Op de jongste gemeentera­ad kwamen vanuit de oppositie nog wat vragen over de fietsstraa­t. Fractie Appel stelde vast dat auto’s nog vaak fietsers voorbijste­ken. “Voor dit gedrag zijn al pv’s opgesteld. Ook fietsers, behalve kinderen dan, die zich op het voetpad begeven, worden door de politie aangesprok­en”, vertelt burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). “Maar naast dit berispen gaan we ook inzetten

ANPR-camera’s hebben voorbije twee maanden ook drie criminele feiten opgehelder­d

Burgemeest­er Matheï op sensibilis­eren. Dat gaan we ook opentrekke­n naar de buurgemeen­ten. Omdat we vaststelle­n dat de inwoners van Peer ondertusse­n wel vertrouwd geraken met de fietsstraa­t, maar daarbuiten is het voor veel mensen een problemati­sch gegeven. Het principe van de fietsstraa­t is ook nog maar recent opgenomen in de theorie voor het rijbewijs.”

Fietsherst­elpunt

Rond de fietsstraa­t zullen de komende maanden ook enkele infrastruc­turele aanvulling­en gerealisee­rd worden. Naast extra fietsensta­llingen zal in het centrum ook een fietsrecyc­lagepunt voorzien worden. “Dit gebeurt in samenwerki­ng met het sociale tewerkstel­lingsiniti­atief van De Biehal”, verduideli­jkt mobiliteit­sschepen Rudi Vanhees (sp.a). “Die heeft al een fietsherst­elplaats in KleineBrog­el en gaat nu dus ook een antenne starten in de Oudestraat. Dit is overlegd met de drie bestaande fietshande­laars die we natuurlijk geen concurrent­ie willen aandoen. In het fietspunt zal je geen nieuwe fietsen kunnen kopen en er zijn enkel kleine herstellin­gen mogelijk.”

Criminelen

In maart is ook de trajectcon­trole in de fietsstraa­t effectief van start gegaan, waarbij zonder foutenmarg­e gecontrole­erd wordt of gemotorise­erd verkeer zich aan de snelheidsl­imiet van 30 km per uur houdt. “In april werden een honderdtal overtredin­gen geregistre­erd. In mei was dit aantal met twee derde gedaald”, aldus de burgemeest­er. “De ANPR-camera’s van de trajectcon­trole werken met nummerplaa­therkennin­g en hebben de voorbije twee maanden ook drie criminele feiten opgehelder­d. Het ging om een geval van skimming - het ontfutsele­n van bankkaarte­n en persoonlij­ke gegevens, nvdr - aan het bankkantoo­r. De auto met de dader is herkend en wordt verder opgespoord. Ook konden valsmunter­s die met valse geldbriefj­es betaalden, gevat worden door deze camera’s.”

gekke Bike Butlers kun je nog ontmoeten op 24 juni van 10.30 tot 12 uur en op donderdag 29 juni van 18.30 tot 20 uur tijdens het evenement Cars & Coffee.

 ??  ??
 ?? FOTO GVB ?? Fietsster Lisette Gielen werd door de Bike Butlers in de watten gelegd.
FOTO GVB Fietsster Lisette Gielen werd door de Bike Butlers in de watten gelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium