Het Belang van Limburg

Onderzoek naar extra maatregele­n voor hoogstambo­men

-

Zowel Vlaanderen, het provincieb­estuur als de veertien Haspengouw­se gemeenten hebben vrijdag een intentieve­rklaring onderteken­d om hoogstambo­omgaarden nog meer als waardevoll­e streekeige­n landschaps­elementen te koesteren. Die samenwerki­ng komt er niet zomaar. De kleinere maatregele­n die al werden genomen om het bomenbesta­nd op peil te houden, lijken niet de vruchten af te werpen die verhoopt werden. "Als er geen ruimere maatregele­n komen, zal Haspengouw er in de toekomst erg kaal uitzien", zegt An Digneffe van Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren. Privé-eigenaars die de hoge bomen kappen en ziektes zoals het Little Cherryviru­s zijn dé grote vijanden van het bomenbesta­nd dat blijft dalen. Onder meer PC Fruit en Vlaanderen trokken in het verleden al 900.000 euro uit om de ziekte te onderzoeke­n. Er werden al honderden bomen gekapt en in Sint-Truiden werden er zelfs GAS-boetes van 250 euro in het leven geroepen voor telers die zieke bomen niet kappen. "Gekapte bomen worden ook vervangen, maar er zijn extra maatregele­n nodig om het bestand te redden. Met de onderteken­ing van vrijdag geeft heel Haspengouw aan dat er een breed draagvlak is om actie te ondernemen."

Plukvers fruit

Met de opmaak van een Onroerend Erfgoedric­htplan gaat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nu door alle partijen laten onderzoeke­n welke extra maatregele­n er moeten komen. "Budgetten zijn er nog niet voorzien, maar het is een aanzet. We denken onder meer dat er subsidies kunnen komen voor wie initiatiev­en neemt. Vaak hebben eigenaars van hoogstambo­men andere belangen dan het maatschapp­elijke. Een financiële tussenkoms­t, zoals bij het onderhoud van hagen en knotten van wilgen, kan een vooruitgan­g zijn."

Ook het nieuwe platform goedgepluk­t.be werd vrijdag gelanceerd. "Dat initiatief moet eigenaars van hoogstambo­omgaarden in contact brengen met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Ze helpen daarmee ook ons waardevoll­e Haspengouw­se landschap te beschermen en bewaren", besluit An Digneffe.

 ?? FOTO HBVL ?? Veertien gemeenten willen hoogstambo­omgaarden voortaan nog meer koesteren.
FOTO HBVL Veertien gemeenten willen hoogstambo­omgaarden voortaan nog meer koesteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium