Het Belang van Limburg

”Als ik overbodig word, dan zitten we goed”

- Tom DE LEUR

BRUSSEL - Nog één week en ze mogen Lieven Van Gils (53) weer aan het infuus leggen: 35 weken ‘Van Gils & Gasten’ presentere­n, daar komt wel wat metaalmoeh­eid bij kijken. Maar net als vorig jaar is Van Gils zo verstandig de sportzomer links te laten liggen, ook al doet dat een beetje pijn. De marathonlo­per die de finish met de tong op de knieën in zicht krijgt: we gaan er Lieven Van Gils niet mee vergelijke­n, maar hij steekt niet weg dat hij na 34 weken ‘Van Gils & Gasten’ moe is. “Ik maak die talkshow niet alleen en we pauzeren tijdens de schoolvaka­nties, maar het blijft een stevige rit. Maar ik ben blij. Omdat we een trouw publiek hebben.”

Je mag je talkshow even ongegeneer­d bewieroken. Start.

“In één en dezelfde uitzending zet Bart De Wever bij ons de deur naar de vermogensw­instbelast­ing op een kier, deelt hij met Linde Merckpoel zijn haatliefde verhouding met hardlopen en geven Nicole en Hugo gouden tips aan Blanche voor haar vertrek naar het songfestiv­al. Die combinatie zie je niet snel in een ander programma. Ik beleef ook veel plezier aan de manier waarop we cultuur toegankeli­jk maken. Van het klassieke religieuze muziekstuk ‘Stabat Mater’ van Pergolesi tot de comeback van Get Ready. Ik durf er gerust van uit te gaan dat mensen dankzij ons ‘Een Klein Leven’ van Hanya Yanagihara zijn gaan lezen of ‘WIL’ van Jeroen Olieslager­s alvast in hun vakantieko­ffer hebben gestoken.”

Een hoop ingrediënt­en maken nog geen goede cocktail. Wanneer smaakt een uitzending voor jou lekker?

“Als de gasten elkaar de vragen stellen die ik wil stellen. Als Natalia spontaan een vraag over euthanasie stelt aan professor Wim Distelmans, maakt dat meer indruk dan wanneer ik ze stel. Als ik overbodig word in de uitzending, dan zitten we goed. Dat lukt niet altijd, hoor. Dan wordt het wel eens een flipperkas­t. En vergeet niet: de talkshow is niet live, maar we nemen het op alsof het live is. We leggen een opname van ‘Van Gils & Gasten’ nooit stil, tenzij er een lamp springt of iemand in het publiek flauwvalt.”

Hoe kijk jij naar die andere talkshow ‘Gert Late Night’? Af en toe gezond jaloers?

“Ik heb er met veel belangstel­ling naar gekeken. Een aantal dingen stonden ver van ons bed, op andere momenten dacht ik: verdorie, goed gevonden. Ik gun het Gert Verhulst keihard. Hij is altijd een dankbare gast geweest voor onze talkshow en ‘Gert Late Night’ is gewoon zijn jongensdro­om die in vervulling gaat. Ik vind dat schattig.”

Mist ‘Van Gils & Gasten’ dat element van verrassing niet?

“Ik ben in mijn eigen programma al een paar keer verrast, hoor. Kris Wauters is mijn kinderen ’s nachts komen ontvoeren. Ik ben al een uitzending begonnen met een poedelnaak­te vrouw naast me ( de Zwitserse kunstenare­s Milo Moiré, nvdr.) en ik heb al een taart in mijn gezicht gekregen (bedoeld voor Lieven Scheire, nvdr.), terwijl ik niet eens taart lust. (lacht) Maar ik geef toe dat een prettige stoorzende­r als James Cooke in ‘Gert Late Night’ inderdaad extra animo brengt.”

De vakantie wenkt. En net als vorig jaar gaat de sportzomer aan jou voorbij.

“Ik kan het niet maken om na één jaar afwezighei­d opnieuw mijn stoel in de wielertalk­show ‘Vive Le Vélo’ in te nemen. Dat zou niet fair zijn tegenover Maarten Van-gramberen. En met jonge gasten als Ruben Van Gucht en Aster Nzeyimana is het niet aan mij om iets op te eisen. Natuurlijk wil ik op de Olympische Spelen zijn als Greg Van Avermaet goud pakt op de wegrit. Maar tegelijk schenk ik thuis mijn wijntje nog eens bij en denk ik aan wat de collega’s van de sport op zo’n evenemente­n moeten doorstaan, want dat is hard werken. En net als vorig jaar heb ik deze zomer tijd om naar Rock Werchter te gaan, op een terras te zitten en mee te doen met het tennistoer­nooi van mijn club. En mijn gezin is er ook nog. Mijn zoons vinden het fijn dat ik niet naar de Tour ga, al hebben ze er nooit een probleem van gemaakt. De Ronde van Frankrijk is geweldig, maar ik zou fysiek en mentaal niet in staat zijn om erin te werken.”

Die zomer zal ook snel voorbij zijn: op 28 augustus is je talkshow al terug.

“Ik mag er niet aan denken. Dat is akelig dichtbij, ik krijg het er heel benauwd van. Gelukkig is er eerst nog de zomer.”

Gils & Gasten, Eén, 22.10 uur

‘Van Gils & Gasten’ staat op één week van de zomerstop

 ?? FOTO © VRT FREDERIK BEYENS ?? Lieven Van Gils: “Ik kan het niet maken om na één jaar afwezighei­d opnieuw mijn stoel in de wielertalk­show ‘Vive Le Vélo’ in te nemen.”
FOTO © VRT FREDERIK BEYENS Lieven Van Gils: “Ik kan het niet maken om na één jaar afwezighei­d opnieuw mijn stoel in de wielertalk­show ‘Vive Le Vélo’ in te nemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium