Het Belang van Limburg

ZOEK DE VIJF VERSCHILLE­N

Graspop 2017 groot contrast met vorige blubberedi­tie

- Mark VAN LUYK

Herinnert u zich nog de modderedit­ie van Graspop 2016? Wij anders wel. Sindsdien kweken we champignon­s in onze rubberen laarzen. Editie 2017 leek in niets op zijn voorganger: prima festivalwe­er voor 155.000 metalfans, frisse ontdekking­en en, vanwege de terreurdre­iging nog langer aanschuive­n aan de ingang. We zochten de vijf verschille­n.

DESSEL -

1. Perfect festivalwe­er. En dat had zo zijn consequent­ies. Die rubberen laarzen mochten vervangen door blote voeten of sandalen en uw auto moest dit keer niet van de parking worden gesleurd.

2. Ad Fumdum-cam. Er was heel even wat gedoe over de ad fundum-cam. Die was een paar uur te zien op zaterdag en werd meteen weer afgevoerd. Wie in beeld kwam, moest zijn bier leegdrinke­n. Metalheads zijn wel volwassen genoeg om zelf te beslissen of ze dat doen of niet. Veel gedoe om niks dus.

3. File aan de ingang. Een metaaldete­ctor was er vorig jaar ook al, maar dit jaar waren er nog extra controles en dat zorgde iedere dag voor een file aan de ingang die de festivalga­ngers er overigens met de glimlach bijnamen.

4. Belgisch geweld. Sinds lang geleden stond er nog eens nieuw Belgisch metaltalen­t op de mainstage met Evil Invaders. Dat is een goede zaak. Bands kunnen alleen maar groeien tot festivalac­t als de organisato­ren ze de kans geven. King Hiss moet dat ook aan kunnen. Talent zat in ons land.

5. Nieuwe headliners. Een veel gehoorde vraag in metalland: Wat gaan de organisato­ren doen als straks de bekende namen - die nu al over de pensioenle­eftijd zittenniet alleen op pensioen zijn, maar ook in het bejaardent­ehuis zitten? Met bands als Gojira en In Flames werd er eindelijk ‘vers’ geweld op een interessan­t uur op het hoofdpodiu­m gezet. Die durf moeten organisato­ren meer hebben. Ook partybands als Alestorm en Steel Panther bewezen dat ze makkelijk een hele wei kunnen laten feesten.

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ??
FOTO KOEN BAUTERS
 ?? FOTO : MAARTEN ALBRECHTS ??
FOTO : MAARTEN ALBRECHTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium