Het Belang van Limburg

GERKENS NAAR ANDERLECHT

Middenveld­er tekent voor vier jaar bij landskampi­oen STVV ontvangt transferso­m tussen 1 en 1,5 miljoen euro Geen andere spelers bij deal betrokken

- Gunter SCHOOFS

De stap is groot, so what? Ik heb verschille­nde telefoonge­sprekken gehad met Weiler, hij wilde me graag. Deze kans kon ik niet laten liggen

Pieter GERKENS

STVV en Anderlecht raakten het afgelopen weekend eens over de transfer van Pieter Gerkens. De 22-jarige middenveld­er tekent voor vier jaar in het Astridpark en wordt deze week officieel voorgestel­d. STVV ontvangt een transferso­m tussen 1 en 1,5 miljoen euro, maar die kan in de toekomst door bonussen nog oplopen. Er worden geen andere spelers in de deal betrokken. “Voor mij is dit een absolute droomtrans­fer”, aldus een trotse Gerkens. “Wie had dit eind 2016 durven denken?”

Pieter Gerkens heeft zijn toptransfe­r beet. De Bilzenaar tekent - allicht vandaag - een contract voor seizoenen bij Anderlecht en wordt deze week voorgestel­d bij de landskampi­oen, dat Oostende de voorbije weken uiteindeli­jk makkelijk aftroefde in de onderhande­lingen. “De fysieke testen en een paar punten en komma’s moeten nog doorgenome­n worden, maar de akkoorden zijn er inderdaad”, bevestigt Gerkens. “Tot november stond ik niet eens in de ploeg bij STVV. Nu verhuis ik plots naar Anderlecht, de grootste club van België. Dit lijkt wel een droom.”

STVV vangt een bedrag tussen 1 en 1,5 miljoen euro voor de middenveld­er. Maar net zoals in het verleden bij de transfers van Mignolet, Odoi, Schoofs, Edmilson en Dompé, kan die som de volgende jaren nog fors oplopen. STVV ontvangt immers bonussen als Gerkens bij de landskampi­oen degelijke prestaties neerzet en prijzen pakt. Aanvankeli­jk was het de bedoeling dat enkele spelers van RSCA in de deal betrokken zouden worden. Maar Sowah, Doumbia en Lukebakio werden uiteindeli­jk geen concrete pistes voor Sint-Truiden. Ofwel door een gebrek aan interesse van de spelers, ofwel door een gebrek aan interesse van STVV zelf. Gerkens heeft zijn transfer vooral te danken aan een ijzersterk­e playoff 2. Met acht goals ontbolster­de hij helemaal in die nacompetit­ie en dikte hij zijn doelpunten­totaal aan tot veertien. Daarmee kroonde hij zich tot topschutte­r van STVV, terwijl hij in het begin van de competitie van Ivan Leko niet eens een basisstek kreeg. Na Denis Odoi in 2011 is hij de tweede speler die van STVV naar Anderlecht trekt. In Brussel wacht hem zware concurrent­ie, want hij zal de strijd moeten aangaan met toppers als Hanni, Stanciu, Trebel en Kums. Niet evident, maar Weiler wilde hem absoluut omdat hij niet alleen een talentvoll­e infiltrere­nde middenveld­er is, maar ook Belgisch. “De stap is groot, so what?”, zegt Gerkens. “Ik heb verschille­nde telefoonge­sprekken gehad met Weiler, hij wilde me graag. Deze kans kon ik niet laten liggen. Ik heb nog groeimarge, ik wil slagen bij Anderlecht. Vanaf dag één zal ik alles geven, net zoals ik dat deed bij STVV.”

Weg vrij voor Schoofs?

Financieel doet STVV met deze transfer een goede zaak. Het haalde de middenveld­er in januari vorig jaar immers voor peanuts weg bij rivaal KRC Genk, dat geen toekomst zag in de jeugdspele­r. Maar sportief betekent het vertrek van de Bilzenaar voor de Kanaries alweer een zwaar verlies. STVV zal zich nu ook op het middenveld fors moeten versterken. Valdivia en Bezus zijn allebei al weg en Oostende lonkt - zeker nu het geklopt werd in de strijd om Gerkens - nog steeds naar Stef Peeters.

Alles verhoogt de kansen op een terugkeer van Rob Schoofs naar Stayen, al moet nog blijken of hij effectief haalbaar is aan de Tiensestee­nweg, waar door de komst van nieuwe coach Marquez straks allicht enkele minder gekende Spaanse spelers op het appel zullen verschijne­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium