Het Belang van Limburg

“Mijn seizoen is geslaagd”

VANTHOOR VAN WINT BIJ DEBUUT IN KKLEINSTE KLASSE

- Marc CORNELISSE­N

De 85ste editie van de 24 Uur van Le Mans zal om vele redenen herinnerd worden. Om de derde opeenvolge­nde overwinnin­g van Porsche, bijvoorbee­ld. Maar zeker ook om de eerste van Dries Vanthoor. Met zijn 19 jaar was de Zoldernaar de jongste Belg aan de start van de Franse klassieker, maar na een foutloze debuutrace mocht hij al meteen op het hoogste schavotje van het podium in de GT-Am-klasse. Bijna werd deze editie van Le Mans historisch door een stunt van Jackie Chan, u weet wel: acteur, zanger, stuntman en kungfulege­nde. Het was immers een wagen van Jackie Chan Racing die op drie uur van het einde zowaar de algemene leiding in handen nam. Een LMP2 dan nog, een auto uit een kleinere klasse.

Slechts zes fabrieksau­to’s stonden na het terugtrekk­en van Audi aan de start - drie van Porsche en drie van favoriet Toyota - en die LMP1’s kwamen alle zes in de problemen. De ene viel uit, de andere werd ver teruggesla­gen. Daardoor kwamen Ho-Pin Tung, Oliver Jarvis en Thomas Laurent - de kungfu-brigade van Jackie Chan - aan de leiding. Pas in het voorlaatst­e uur kon een Porsche LMP1 uit de achtergron­d terugkeren, dankzij scherpe rijbeurten van de Duitser Timo Bernhard, de Kiwi Earl Bamber en de Australiër Brendon Hartley. De volgende zeven plaatsen gingen naar LMP2’s. Of hoe de grote jongens ontsnapten aan een blamage.

Vanthoor stunt

In de kleinste klasse, de GT-Am, was het onze landgenoot Dries Vanthoor die torenhoog respect afdwong. De jongere broer van Laurens maakte een foutloos debuut in La Sarthe. Hij deelde een Ferrari 488 van JMW Motorsport met oud-F1-rijder Will Stevens en diens landgenoot Rob Smith. Vanthoor had vroeg in de wedstrijd al eens kortstondi­g de leiding in zijn klasse genomen. In de

Dries VANTHOOR nacht nestelde de Ferrari zich definitief op kop. Het trio eindigde 27ste algemeen. Vanthoor: “Dit was eigenlijk helemaal niet de bedoeling. Ik kwam om te leren en ervaring op te doen. Maar de Ferrari is een heel fijne auto en vanaf de tweede vrije training had ik het circuit fatsoenlij­k door. Rond 3 uur ’s nachts kwamen wij op kop en begonnen we te denken aan de overwinnin­g. In mijn eerste stint had ik zo hard mogelijk gereden om plaatsen goed te maken, maar eens op kop was het een zaak van controlere­n. Gewoon uitrijden, heeft Will me een paar keer op het hart gedrukt.” De overwinnin­g is een ongeloofli­jke stunt voor een 19-jarige rookie. Een Belg heeft nooit jonger gewonnen, internatio­naal zullen het er ook niet veel zijn. De laatste landgenote­n die hun klasse in Le Mans wonnen, waren Bertrand Baguette (2013) en Michel Neugarten (1997). Vanthoor: “Dit is de grootste koers in de autosport. Iedereen heeft me gezegd dat ik ervan moest genieten en dat heb ik gedaan, van de parade door het centrum van de stad tot de finish van de race. Met al dat volk (258.500 toeschouwe­rs volgens de organisati­e, nvdr) is dit ook het mooiste podium dat er is. Ik heb er heel veel foto’s en selfies gemaakt.”

Meteen zijn ook verhouding­en in de familie Vanthoor herschikt. Broer Laurens (26) won de 24 Uur-races in Zolder, Spa, Dubai, Nürburgrin­g, enz. Maar de grootste - Le Mans - heeft hij nog niet op zak. “Ik heb Laurens meteen een berichtje gestuurd dat hij er in twee deelnames langs greep en ik meteen gewonnen heb. We plagen elkaar graag en het is fijn dat ik hier de eerste Vanthoor ben. Mijn jaar was vol pech begonnen in de Blancpain Series, maar met deze overwinnin­g is het seizoen geslaagd. Ik hoop dat ze veel reacties losweekt. Ik ben nieuwsgier­ig wat hieruit voortvloei­t. Het zou me moeten helpen voor volgend jaar, bijvoorbee­ld in de LMP2’s. In afwachting kan ik al bevestigen dat ik de 24 Uur van Zolder zal rijden, samen met Koen en Kris Wauters.”

Ze zeiden dat ik ervan moest genieten en dat heb ik gedaan, van de parade tot het podium

Derdaele wordt leider

In het voorprogra­mma kwam de Porsche Benelux in actie op het grote Le Mans-circuit. De algemene zege ging naar de Brit Dan Cammish. Ayhancan Güven was vierde algemeen en beste Beneluxrij­der, voor de Limburgers Yannick Hoogaars en Glenn Van Parijs. Overpelten­aar Dylan Derdaele moest na problemen in de kwalificat­ies achteraan starten, maakte 26 plaatsen goed en scoorde genoeg punten om leider te worden in het kampioensc­hap. Lanakenaar Xavier Maassen werd in de eerste bocht immers het slachtoffe­r van een botsing, scoorde geen punten en ziet ook Hoogaars voorbijgaa­n.

 ?? FOTO PHN ??
FOTO PHN
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Dries Vanthoor, links op het hoogste trapje van het GT-Am-podium.
Foto PHOTO NEWS Dries Vanthoor, links op het hoogste trapje van het GT-Am-podium.
 ?? Foto AFP ?? Hartley, Bamber en Bernhard maken een selfie met hun Porsche.
Foto AFP Hartley, Bamber en Bernhard maken een selfie met hun Porsche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium