Het Belang van Limburg

Vrachtwage­n knalt met open laadbak tegen verkeersbo­rden

Uren fileleed bij tropische temperatur­en na bizar ongeval

- Toon ROYACKERS

Door een bizar en spectacula­ir ongeval was de E314 gisteren ter hoogte van Lummen drie uur lang volledig versperd. Een vrachtwage­n die kort voor de middag asfalt was gaan leveren op de werf tussen Halen en Lummen, reed vervolgens met open laadbak weer weg richting klaverblad. Automobili­sten probeerden de chauffeur nog te waarschuwe­n, maar die knalde uiteindeli­jk toch met zijn open laadbak tegen de verkeersbo­rden boven de snelweg. “Het was een onwaarschi­jnlijk tafereel”, zegt ooggetuige Marjolein Weert. “Die vrachtwage­n reed met open laadklep recht op de grote verkeersbo­rden boven de snelweg af. Even verder was er ook nog een brug. Het leek me wel duidelijk dat het helemaal fout ging lopen. En ook andere bestuurder­s dachten er zo over, want iedereen minderde plots vaart.”

Ook David Uytterspro­t zag het allemaal gebeuren. “We konden gewoon aftellen. Nochtans hadden andere bestuurder­s de trucker proberen waarschuwe­n. Maar die reed onverstoor­baar verder met open laadbak. Iedereen hield een veilige afstand tot de onvermijde­lijke crash.”

Seconden later knalde de bestuurder van een firma uit Sint-Truiden tegen het verkeerspo­rtiek. De ravage was enorm. Niet alleen de laadbak denderde van de oplegger, ook alle verkeersbo­rden smakten op de rijbaan. De trucker kwam enkele tientallen meters voorbij de puinhoop stomverbaa­sd tot stilstand. De chauffeur met ruim veertig jaar ervaring verkeerde in shock. Volgens collega’s en volgens zijn eigen verklaring moet er een technische fout geweest zijn in de vrachtwage­n. Die

Marjolein WEERT

Getuige

kan normaal niet lang rijden met een open laadbak. Kennelijk werkte het waarschuwi­ngsmechani­sme niet. De bestuurder werd met een ambulance meegenomen om te bekomen.

Uren wachten

Voor de honderden bestuurder­s die tussen het ongeval in Lummen en Halen vast zaten in de file, begon vervolgens het urenlange wachten. “Het was onvermijde­lijk verkeersel­lende na dit ongeval”, zegt commissari­s Eric Peetermans van de Federale Wegpolitie Limburg. “Speciale takeldiens­ten en de brandweer waren nodig om de rijbaan weer vrij te krijgen. We hebben er alles aan gedaan om alvast de pechstrook en de rechterrij­strook zo snel mogelijk open te krijgen, zodat de bestuurder­s toch langzaam voorbij het ongeval konden. Intussen kreeg iedereen de raad mee om vanaf Bekkevoort al de snelweg te verlaten.”

Het was een onwaarschi­jnlijk tafereel. Die vrachtwage­n reed met open laadklep recht op de grote verkeersbo­rden boven de snelweg af

Lijkwagen

Omstreeks half drie in de namiddag was de pechstrook weer open en kwam het verkeer langzaam op gang. Als één van de eersten mocht een Poolse lijkwagen door, die met een lichaam onderweg was. Kort voor vier uur was de ravage volledig opgeruimd en kon de file langzaam oplossen.

 ?? FOTO TOON ROYACKERS
Foto TOON ROYACKERS ?? Het ongeval lokte veel bekijks op de brug boven de E314. Het ongeval veroorzaak­te een ware ravage op de snelweg. Pas na uren was alles weer opgeruimd.
FOTO TOON ROYACKERS Foto TOON ROYACKERS Het ongeval lokte veel bekijks op de brug boven de E314. Het ongeval veroorzaak­te een ware ravage op de snelweg. Pas na uren was alles weer opgeruimd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium