Het Belang van Limburg

Oldtimers worden goedkoper

OTX-index van Südwestban­k spreekt van afkoeling van de markt

- Guido CLOOSTERMA­NS

Klassieke auto’s worden weer goedkoper. Na jaren van constante prijsstijg­ingen lijkt de markt van de oude voertuigen toe aan een periode van afkoeling. Dat blijkt althans uit verschille­nde internatio­nale prijsindex­en, zoals de OTX-index van de Duitse Südwestban­k. “Een correctie van de prijzen was onafwendba­ar”, zegt taxateur Gert Beets. Wie zich een klassieke auto wil aanschaffe­n, verzekert zich best van een forse bankrekeni­ng. Heel wat klassieke auto’s zagen hun waarde de voorbije jaren verveelvou­digen. Uit de OTX-index van de Duitse Südwestban­k, die de prijsevolu­tie van klassieke Duitse auto’s in een index giet, blijkt bijvoorbee­ld dat een klassieke Porsche 911 sinds 2005 maar liefst 630 procent duurder werd.

De jaren dat de prijzen van oldtimers alleen maar stegen, lijken echter voorbij. Terwijl de OTX-index de voorbije drie jaar met 14 tot 42 procent steeg, daalden de prijzen vorig jaar gemiddeld met 3,93 procent. “Terwijl in de vorige jaren zelfs dure klassieker­s buitenprop­ortioneel in waarde stegen, worden sommige modellen nu goedkoper”, zegt Manfred Mühlheim, verantwoor­delijk voor vermogensb­eheer bij de privébank. “Zelfs vermogende autoliefhe­bbers zijn niet langer bereid overdreven prijzen te betalen.” Een voorbeeld: de Mercedes 300SL verloor het voorbije jaar een kwart van zijn waarde, maar ook vandaag kost hij gemiddeld nog steeds meer dan 800.000 euro.

Afkoeling

Ook Xavier Molenaar, zaakvoerde­r van de Oost-Vlaamse specialist Oldtimerfa­rm, stelt vast dat de prijzen van klassieke auto’s dalen. “Over het algemeen is er zeker sprake van een afkoeling van de markt”, zegt Xavier Molenaar. “Maar er zit geen lijn in. Sommige modellen, zoals de Porsche 911, dalen sterk in waarde. Andere modellen, zoals de Jaguar E-Type, blijven zeer constant, terwijl modellen zoals de Kever Cabrio, de MGB Cabrio en BMW E30 hun waarde zien stijgen. Wat we wel vaststelle­n, is dat heel wat kandidaat-kopers in het duurdere segment de kat uit de boom kijken.”

Volgens Xavier Molenaar, die in Aalter permanent zo’n 350 oldtimers te koop aanbiedt en goed is voor ruim 400 verkochte auto’s per jaar, hebben de liefhebber­s die de voorbije jaren echt een auto wilden kopen, er nu ook een gekocht. “Het is dan ook normaal dat de vraag afneemt.”

Topkwalite­it

Toch ligt de verkoop volgens Molenaar niet op zijn gat. “We zien dat auto’s die de voorbije jaren zo’n 20 tot 30 procent per jaar in prijs stegen, toch verkocht geraken, zodra de prijs 10 procent daalt.”

Ook de internatio­nale HAGI-index meldt een daling van de prijzen. De algemene index daalde het voorbij jaar met 3,88 procent, die van Porsche en Ferrari respectiev­elijk met 7,33 en 2,17 procent. “Alleen stukken van topkwalite­it handhaven hun prijs”, vertelt Gert Beets, taxateur bij het Antwerpse bureau Automotive Consultanc­y Services. “Voor het gros van de markt dient er zich al ruim

een jaar een prijscorre­ctie aan. De voorbije acht jaar zijn de prijzen immers continu gestegen. Dat kon niet blijven duren. Van een echte crash is echter geen sprake.”

Speculante­n

Volgens Gert Beets hebben vooral de speculante­n, die oldtimers kochten om er geld mee te verdienen, de prijzen opgeblazen. “Er ging de voorbije jaren heel veel geld om in de oldtimerwe­reld”, zegt Beets. “Bovendien is er het cascade-effect. Mensen die eigenlijk een 911 wilden maar hem niet konden betalen, kochten dan maar een 912, want die ziet er hetzelfde uit,met als gevolg dat ook de 912 duurder werd. Dat heeft gezorgd voor een overwaarde­ring van heel wat modellen. Een correctie was onafwendba­ar.”

 ?? Foto HBVL ?? Wie zich in 2005 een klassieke Porsche 911 kocht, mag daar vandaag zes keer meer voor vragen.
Foto HBVL Wie zich in 2005 een klassieke Porsche 911 kocht, mag daar vandaag zes keer meer voor vragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium