Het Belang van Limburg

MILITAIREN VERIJDELEN AANSLAG

Terrorist doodgescho­ten na ontploffin­g in Brussel-Centraal

-

BRUSSEL - De explosie gisterenav­ond in Brussel-Centraal wordt beschouwd als een terreurdaa­d. Dat bevestigde het parket ’s avonds laat.

Rond 20.30 uur ontplofte een koffer in de hal van het station. Een man schreeuwde volgens een ooggetuige “Allahu Akbar”, waarna hij de tas liet exploderen. De terreurver­dachte liep de trappen af richting de sporen, en werd uiteindeli­jk uitgeschak­eld door de militairen. De verdachte was niet meteen dood, maar is later op de avond toch overleden. Andere slachtoffe­rs zijn er niet. De man had ook een rugzak vol metalen voorwerpen bij zich en er kwamen draden uit zijn broek. De rugzak werd later gecontrole­erd tot ontploffin­g gebracht door ontmijning­sdienst Dovo.

BRUSSEL - “Hij riep luid Allahu Akbar, en de koffer die hij net voordien had neergezet, ontplofte. Als bij wonder vielen er geen gewonden”, zo zeggen getuigen van de terreuraan­slag gisteravon­d in het Brussels Centraal station. De man zou ook een bommengord­el gedragen hebben, maar werd neergescho­ten door een militair vooraleer hij die kon laten ontploffen.

“Die man zette zijn trolley neer op de grond, en begon te roepen en te schreeuwen. Bijna direct daarna ontplofte die koffer. Hij stond toen al een tiental meter verderop. Er stonden vier mensen rond zijn koffer, allemaal voorbijgan­gers die op weg waren naar hun trein. Gelukkig raakte niemand gewond”, zo vertelt ooggetuige Nicolas Van Herrewegen.

“Allahu Akbar”

Op een foto die gisteren meteen door een reiziger op Twitter werd geplaatst, is een grote steekvlam te zien op de plek waar de trolley ontvlamde. De explosie gebeurde op het tussennive­au van Brussel-Centraal, net beneden de grote brede trap. “Net voor de trappen naar perrons drie en vier leiden”, vertelt Nicolas Van Herrewegen. “Het was een dertiger. Hij had kort zwart haar, een getaande huid en droeg een donkere jeansbroek en een wit hemd. Uit dat hemd staken allemaal vreemde draden. Hij sprak Frans. De hele tijd schreeuwde hij ‘Allahu Akbar’, en nog allerlei zaken over de jihad.”

Paniekgolf

Van Herrewegen bleef koelbloedi­g en dook de trappen af. “Om- dat ik daar alarm kon slaan. Ik wilde mijn collega’s waarschuwe­n. Maar ik wilde vooral alle treinen waarschuwe­n dat ze moesten doorrijden.”

In Nicolas’ hoofd speelden zich allerlei rampscenar­io’s af. “Die kerel was mij gevolgd, en ik wilde verhindere­n dat hij op een trein zou springen en ook daar een bom zou laten ontploffen.” Doordat de bommenlegg­er schreeuwen­d op het perron was gekomen, brak paniek uit. Verschille­nde mensen liepen verdie

schrikt de sporen op, in een poging om zich in veiligheid te brengen. De bestuurder van een voorbijrij­dende trein gaf meteen het signaal om alle treinverke­er door Brussel op de Noord-Zuid as stil te leggen.

“Het was een golf van paniek”, zegt Alain (54) een andere getuige, die zijn vriendin kwam afzetten op de trein naar Diepenbeek. “Mensen liepen over de sporen. Sommigen verstopten zich in kleine nissen, op en naast de perrons. Een treinbestu­urder stopte om ons mee te nemen tot aan het Zuidstatio­n.”

Dood of levend?

De bommenlegg­er liep daarop weer de trappen op, terug naar de tussenverd­ieping. Daar, op de plek waar hij eerder zijn koffer had doen ontploffen, kwam hij plots oog in oog te staan met enkele militairen. Die schoten hem neer.

Volgens verschille­nde bronnen was de man niet meteen dood. “De verdachte werd geneutrali­seerd, maar niet doodgescho­ten”, zo klonk het. Maar hij zou later toch overleden zijn. DOVO, de ontmijning­sdienst van het leger, zou rond 22.45 uur de zijn bommengord­el hebben doen ontploffen. Aanvankeli­jk nam het Brussels parket het onderzoek in handen, omdat het om een geïsoleerd incident ging. Maar later werd toch beslist dat het federaal parket het onderzoek op zich zou nemen. Dat wijst erop dat het incident gezien wordt als een terreuraan­slag. Het station Brussel-Centraal werd meteen helemaal ontruimd. Ook het Noordstati­on zou later op de avond ontruimd worden, net zoals de Brusselse Grote Markt. Na een uur was de situatie volgens de politie onder controle.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO HBVL ?? Een ooggetuige maakte deze foto op het ogenblik van de ontploffin­g in Brussel-Centraal.
FOTO HBVL Een ooggetuige maakte deze foto op het ogenblik van de ontploffin­g in Brussel-Centraal.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto RDB ?? Nicolas Van Herrewegen.
Foto RDB Nicolas Van Herrewegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium