Het Belang van Limburg

Te warm in de klas?

Waterspell­etjes in plaats van les

- Thomas JANSEN

Studeren is de hel in deze tropische hitte, dat zal elke student in het hoger onderwijs en elke scholier in het middelbaar beamen. Maar ook de leerlingen in de basisschol­en moeten hun toetsen maken terwijl het soms 30 graden is in de klas. De scholen proberen er het beste van te maken, met de nodige tubes zonnecrème, liters water en lessen in de schaduw. “Aan de hand van een doorschuif­systeem kan elke klas bij ons 50 minuten waterspell­etjes doen”, klinkt het in basisschoo­l De Herik in Henis (Tongeren). In basisschoo­l De mAgneet in Peer wordt de temperatuu­r in de klassen nauwletten­d in de gaten gehouden. De school nam dit jaar een nieuwbouw in gebruik, maar ook daar lopen de temperatur­en hoog op. “Gemiddeld is het 29,5 graden in de klas”, zegt secretaria­atsmedewer­ker Ralf Moors. “Daarom mogen leerlingen nu drinken tijdens de les en proberen we de koelste lokalen op te zoeken. Het nieuwe gebouw is uitstekend geïsoleerd, maar eens de warmte binnen zit is het moeilijk koel te krijgen. Er is wel een ventilatie­systeem, maar aangezien die op een zwart dak staat, biedt dat amper soelaas.”

In basisschoo­l De Klimop in Ham wijst de klasthermo­meter zelfs 31 graden aan. “Alle leerlingen hebben een drinkbus op tafel staan, en als die leeg is, moeten ze die onmiddelli­jk gaan bijvullen”, zegt Myriam Delchambre van het secretaria­at. “We hebben ook alle leerlingen gevraagd om zonnecrème mee te brengen en op de speelplaat­s staan parasols, om toch wat schaduw te creëren.”

Speelbos

Schaduw en water, het zijn de codewoorde­n tijdens de speeltijd. In basisschoo­l De Herik in Henis proberen ze die verkoeling ook in de les te integreren. “Aan de hand van een doorschuif­systeem kunnen alle kleuters en leerlingen vijftig minuten, oftewel één lesuur, waterspell­etjes spelen”, zegt directeur Katrien Knuts. “Daarnaast benutten we ook de schaduw in ons speelbos optimaal. Als de leerstof het toelaat en er even geen toets is, wordt er ook daar les gegeven.”

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ??
Foto KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Naast de stress voor de toetsen kampen leerlingen van De mAgneet in Peer ook met een temperatuu­r van 29,5 graden in de klas.
Foto DICK DEMEY Naast de stress voor de toetsen kampen leerlingen van De mAgneet in Peer ook met een temperatuu­r van 29,5 graden in de klas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium