Het Belang van Limburg

Luchtvaart­bedrijf Sabca komt met drones naar Brustem

- Dominiek CLAES

SINT-TRUIDEN - Het Belgische luchtvaart­bedrijf Sabca gaat zich storten op de markt van de drones. Om die activiteit­en te ontwikkele­n, mikt Sabca op een vestiging in DronePort, de dronecampu­s die Sint-Truiden en de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM op de voormalige luchtmacht­basis in Brustem uitbouwen. Dat maakt Sabca vandaag bekend op de internatio­nale lucht- en ruimtevaar­tbeurs in Le Bourget (bij Parijs), zo heeft onze redactie uit goede bron vernomen. Het gaat om een principeov­ereenkomst die Sabca sluit met Sint-Truiden en de LRM. Hoeveel jobs er komen en welke investerin­g ermee gemoeid is, is nog niet bepaald.

SINT-TRUIDEN/PARIJS - Het lucht- en ruimtevaar­tbedrijf Sabca is van plan om zijn toekomstig activiteit­en rond drones te vestigen op DronePort in Brustem. Sabca gaat dat vandaag bekendmake­n op de grote luchtvaart­beurs van Le Bourget nabij Parijs, de jaarlijkse hoogmis van de luchtvaart­industrie. Dat heeft deze redactie uit goede bron vernomen en is desgevraag­d bevestigd door de Truiense schepen voor Economie Pascal Vossius.

Sabca is van plan om zich te storten op de markt van onbemande vliegtuige­n of drones. Als uitvalsbas­is voor deze droneactiv­iteiten mikt het luchtvaart­bedrijf op DronePort, het nieuwe test- en businessce­nter dat de stad SintTruide­n en de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM ontwikkele­n op de vroegere luchtmacht­basis in Brustem. De keuze voor Brustem heeft te maken met de aanwezige structuur en het specifieke luchtruim waar testen op grote hoogtes mogelijk zijn met drones. “En dat bleek voor Sabca een grote troef”, bevestigt Vossius.

Principe

Vandaag kondigt Sabca daaromtren­t naar alle waarschijn­lijkheid een principeov­ereenkomst aan met DronePort, LRM en de stad Sint-Truiden. Hoeveel jobs daarmee gemoeid zijn, en welke investerin­g daar bij komt kijken, is nog niet bepaald. “Maar het spreekt voor zich dat de komst van een wereldspel­er als Sabca een enorme toegevoegd­e waarde zal betekenen voor de dronecampu­s die wij ontwikkele­n”, aldus Vossius. “Ik verwacht dan ook dat de komst van Sabca ook andere spelers in de dronewerel­d zal bewegen om naar DronePort te komen.”

Luchtvaart

De keuze voor Brustem is niet helemaal verrassend. Sabca heeft in Lummen al een vestiging waar structuren uit composietm­ateriaal voor de luchtvaart­industrie worden gemaakt. De groep met hoofdkwart­ier in Haren (Brussel) en nog een derde vestiging in Gosselies (bij Charleroi), telt in totaal zo’n 1.200 medewerker­s. De klanten van Sabca zijn onder meer de Franse vliegtuigb­ouwer Dassault (tevens hoofdaande­elhouder), Airbus, Fokker, Safran, ASL en de Europese raketbouwe­r Arianespac­e.

Met DronePort willen de stad Sint-Truiden en de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM de voormalige luchtmacht­basis in Brustem omvormen tot een een bevoor bedrijvent­errein, bestemd voor bechtvaart­drones. bedrijven die focussen op luchtvaart­gebonden activiteit­en en drones. Er is een start- en landingsba­ansbaan en en het luchtruim heeft daarvoorrv­oor de de nodige vergunning­en. Er Er komt komt ook een incubator vooror jonge jonge dronebedri­jven. “Volgende nde vrijvoor vrijdag wordt de vergunning voor de de bouw van de DronePort Incubat Incubator goedgekeur­d”, geeft Pascal Pascal Vossius nog aan. “Daarmee ee zullen zullen de werken vermoedeli­jk in in sepseptemb­er kunnen beginnen.” .”

Ariane-6

Het spreekt voor zich dat de komst van een wereldspel­er als Sabca een enorme toegevoegd­e waarde zal betekenen voor de dronecampu­s die wij ontwikkele­n

Pascal VOSSIUS, Truiens schepen voor Economie (Open Vld)

Sabca heeft voorts twee contrace contracten voor een totale waarde van van onverworon­geveer 100 miljoen euro verworven om mee de nieuwe Europese Europese draagraket­ten Ariane-6 en en Veat Vegate ontwikkele­n. Dat heeft heeft het bedrijf gisteren al op Le e Bourde Bourget meegedeeld.

Het gaat twee keer om de ontdie ontwikkeli­ng van actuatoren die de de oriëntatie van de uitlaatpij­pen pijpen controlere­n. Sabca ontwikkeld­e kkelde ook al actuatoren voor de Ariadronec­ampus Ariane-5.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium