Het Belang van Limburg

Ecolo en Défi verkopen hun vel duur

Franstalig Belgiëelgi­ë staat voor lange politieke crisis

- Eric DONCKIERKI­ER

BRUSSEL - Benoît Lutgen, voorzitter van het cdH, begint vandaag aan zijn zoektocht naar een alternatie­ve meerderhei­d nadat hij de stekker uit de Brusselse en de Waalse regering trok. Het worden lange en moeilijke regeringso­nderhandel­ingen. Défi (ex-FDF) en Ecolo, de twee partijen die nodig zijn om nieuwe regeringen te vormen, weten zich wiskundig nodig en stellen eisen. Bovendien zeggen ze dat ze met alle andere partijen willen praten, dus ook met de PS.

Dat maakt de afloop van deze politieke crisis totaal onvoorspel­baar. Het is zelfs niet langer uit te sluiten dat niet de PS, maar het cdH de grote verliezer wordt.

BRUSSEL - Voorzitter Benoît Lutgen van cdH heeft zijn collega’s van MR, Défi en Ecolocolo uitgenodig­d met het oog op de de vorming van een nieuwe Brusselse en Waalse gewestrege­ringtreenn en een Franse gemeenscha­psregering. Het worden lange en moeilijke onderhande­lingen: ners Défi weigert immers voorlopig de invitatie en Ecolo olo zegt zich niet te kunnen vinden den in de agenda van cdH.

In principe is het de voorzitter van de grootste partij die de regeringso­nderhandel­ingen leidt. In dit geval zou dat Olivier Chastel van MR moeten zijn. Maar omdat het cdH-voorzitter Benoît Lutgen is die de stekker uit de Brusselse en de Waalse gewestrege­ring trok en daardoor de facto ook uit de Franse gemeenscha­psregering, moet hij het initiatief nemen. Iets wat hij vanaf vandaag doet, of poogt te doen. MR-voorzitter Olivier Chastel mag dan als eerste op visite, Défi-voorzitter Olivier Maingain sloeg de uitnodigin­g in de wind en de Ecolo-covoorzitt­ers Zakia Khattabi en Patrick Dupriez, die donderdag bij hem langsgaan, stellen hun eisen.

Niet ingelicht

Het beloven dus lange en uiterst moeizame regeringso­nderhandel­ingen te worden. Zeker nu we met zekerheid weten dat Lutgen de vlucht vooruit nam met zijn aankondigi­ng dat zijn cdH niet langer samen met de PS wil regeren. Lutgen had immers geen enkel voorbereid­end gesprek met andere partijen. Pas heel kort voor zijn persconfer­entie lichtte hij eerst PS-voorzitter Elio Di Rupo in en vervolgens de voorzitter­s van MR, Défi en Ecolo.

Dat betekent dat heel het werk nog moet worden gedaan, dat er geen enkel voorakkoor­d is, dat er zelfs geen enkel engagement is van een andere partij om de nieuwe regeringen te vormen.

MR wil praten

Dat de MR wil praten over die nieuwe regering, mag duidelijk zijn. In 2004 werd de partij door Elio Di Rupo naar de oppositie verwezen in zowel Brussel als Wallonië en sindsdien zijn de Franstalig­e liberalen er niet meer uitgeraakt.

Het uur van de wraak is aangebroke­n. Maar voorzitter Olivier Chastel is natuurlijk slim genoeg om dat niet meteen te laten blijken. Het officiële MR-standpunt is dat het nu aan Benoît Lutgen is om duidelijk te maken wat zijn doelstelli­ngen, zijn intenties en zijn project zijn.

Ecolo doet moeilijk

We schreven gisteren dat cdH en MR een meerderhei­d hebben in het Waals Parlement van 38 zetels op 75. Dat is juist. Maar de twee partijen hebben geen meerderhei­d in de commissies. Het maakt dat Ecolo nodig is.

Partijen die weten dat ze nodig zijn om een meerderhei­d te kunnen vormen, kunnen eisen stellen. Zo wil Ecolo een volledig nieuwe politieke cultuur. Voorts lieten de groenen weten het niet eens te zijn met de inhoudelij­ke agenda van Benoît Lutgen.

Die agenda bestaat uit 5 punten: 1. Verminderi­ng van overheidsi­nstanties om het politieke leven te moralisere­n.

2. Het realiseren van beter onderwijs.

3. De economisch­e heroplevin­g stimuleren door onder meer in te zetten op jobcreatie.

4. Antwoord bieden op het klimaatvra­agstuk en de overgang naar hernieuwba­re energie.

5. De banden met de maatschapp­ij versterken.

Vandaag pakt Ecolo uit met eigen voorstelle­n die de partij vervolgens zal voorleggen aan alle partijen, dus ook aan de PS. Mocht de PS daarop ingaan, dan zou dat kunnen betekenen dat de socialiste­n aan de macht blijven. Maar het zou ook betekenen dat Ecolo bereid is om scheep te gaan met een partij die geplaagd wordt door schandalen. En dat ligt niet meteen voor de hand.

Zware eisen van Défi

Voor de vorming van de Brusselse regering is Défi, het vroegere FDF, dan weer nodig omdat Ecolo daar te klein is. En dus stelt ook de partij van Olivier Maingain voorwaarde­n. Die moeten zelfs ingewillig­d worden voor de partij ook maar wil praten.

Een van die voorwaarde­n is dat de drie traditione­le partijen “hun stallen uitkuisen”. Anders gezegd, ze moeten alle politici die betrokken zijn in schandalen of waarvan men vermoedt dat ze in schandalen betrokken zouden kunnen zijn, uit de partij zetten. Dat is nodig om met een propere lei te kunnen beginnen. Anders zijn er binnen de kortste keren opnieuw problemen en zullen ook de nieuwe regeringen onvoldoend­e geloofwaar­dig zijn. Maingain noemde ook namen van politici die absoluut weg moeten. Voor de PS gaat het om Stéphane Moreau, die verwikkeld is in het Publifin-schandaal. Voor de MR om Armand De Decker, die al ontslag moest nemen als burgemeest­er van Ukkel omwille van de Kazachgate-affaire. En voor de cdH om Joëlle Miquet. Er loopt een proces tegen haar omdat ze kabinetsme­dewerkers liet werken voor haar verkiezing­scampagne, iets wat niet mag. Geen van de drie partijen reageerde op de eisen van Maingain. Voor Benoît Lutgen is de vraag zelfs extra moeilijk. Milquet is zijn voorgangst­er als voorzitter, ze is in de partij al gedegradee­rd tot enkel nog het Brussels Parlement en er loopt een proces tegen haar.

Druk op de MR

Met zijn eisen aan het adres van cdH-voorzitter Benoît Lutgen probeert Olivier Maingain ook extra druk te leggen op de MR, de Franstalig­e liberale partij waarvan hij weet dat ze erg graag terug in de regionale regeringen zou zetelen.

Toen Défi het FDF nog was vormde het een kartel met de MR. Maar er kwam een breuk omdat Défi niet akkoord ging met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

De scheiding was bitter en ook financieel voelde Défi zich benadeeld door de MR. Willen cdH en MR de partij van Maingain erbij in Brussel, dan zal MR ook financieel over de brug moeten komen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Benoît Lutgen (cdH, grote foto) moet op zoek naar nieuwe meerderhed­en en dus kunnen de andere partijen eisen stellen. Vooral de MR van voorzitter Olivier Chastel (kleine foto) is bereid om te praten.
FOTO PHOTO NEWS Benoît Lutgen (cdH, grote foto) moet op zoek naar nieuwe meerderhed­en en dus kunnen de andere partijen eisen stellen. Vooral de MR van voorzitter Olivier Chastel (kleine foto) is bereid om te praten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium