Het Belang van Limburg

Erfenis nalaten aan stiefkinde­ren of partner wordt makkelijke­r

-

BRUSSEL - De Kamercommi­ssie Justitie heeft een reeks hervorming­en aan het erfrecht goedgekeur­d. Veel regels dateren nog uit de tijd van Napoleon, toen het klassieke gezin de norm was. “Binnenkort kan een ouder zijn woning aan het ene kind geven en een som geld aan het andere”, zegt Sarah Smeyers (N-VA, foto).

De hervorming treedt wellicht in de zomer van 2018 in werking. “In de huidige wetgeving kan de burger niet met zijn vermogen doen wat hij wil. Niet bij leven, want schenkinge­n worden bij de erfenis opnieuw ingebracht en verrekend. En ook niet na de dood, want het testament laat ook maar een be- perkte marge toe”, zegt Carina Van Cauter (Open Vld).

Meer vrijheid

Sonja Becq (CD&V) zegt dat de regels een pak eenvoudige­r worden: “Iedereen krijgt de kans om nog bij leven zijn of haar erfenis te verdelen, op voorwaarde dat álle erfgenamen de overeenkom­st mee onderteken­en bij de notaris.” Ongeacht het aantal kinderen wordt het deel waarover een ouder vrij kan beschikken voortaan de helft van zijn nalatensch­ap. De andere helft komt sowieso toe aan de kinderen. In het huidige recht hangt de grootte van het beschikbaa­r deel nog af van het aantal kinderen. “Zo kan een ouder zijn woning aan het ene kind geven en een som geld van dezelfde waarde aan het andere”, zegt Sarah Smeyers “Of ze kunnen meer geld voorzien voor een kind met beperkinge­n of voor de stiefkinde­ren, zonder te raken aan het evenwicht voor de eigen kinderen.” Daarnaast wordt het mogelijk om de nalatensch­ap te laten toekomen aan de partner met wie men jarenlang heeft samengewoo­nd, eerder dan aan de bejaarde ouder die hier geen behoefte meer aan heeft. Wel zullen behoeftige ouders elk nog wel aanspraak kunnen maken op levensonde­rhoud voor maximaal een kwart van de nalatensch­ap waarvan ze zijn uitgeslote­n. Het voorstel komt nog in tweede lezing terug in de commissie. Nadien moet de plenaire Kamer het licht op groen zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium